Debutante Caro Van Thuyne maakt kans op Libris Literatuur Prijs (als enige Vlaamse naast 17 Nederlanders)

Literaire prijs VRT NWS

De Vlaamse Caro Van Thuyne pronkt, samen met 17 andere romans van Nederlandse auteurs, op de longlist van de Libris Literatuur Prijs, één van de drie grote literaire onderscheidingen in het Nederlandse taalgebied. 'Lijn van wee en wens' van Caro Van Thuyne, haar eerste roman, is een verhaal over rouw. Het is meteen de enige roman uit Vlaanderen op de longlist van de Libris. Ook voor de de nieuwe Boon-prijs is maar één van de tien genomineerde boeken van een Vlaamse auteur.

Achttien romans dingen nog mee naar de Libris Literatuur Prijs, één van de drie belangrijke letterenprijzen in ons taalgebied, vorig jaar gewonnen door Jeroen Brouwers met 'Cliënt E. Busken'. Op de longlist staat maar één werk van een Vlaamse auteur, namelijk "Lijn van wee en wens", de eerste roman van de West-Vlaamse Caro Van Thuyne.

'Lijn van wee en wens' (uitgeverij Koppernik) is een roman over een vrouw die rouwt om een kind. Caro Van Thuyne (°1970) won er vorig jaar de Bronzen Uil mee, de prijs voor het beste debuut. De jury noemde het een 'debuutroman die op onnavolgbare wijze toont hoe verdriet soms ontsnapt aan de macht van onze woorden en hoe lichamelijkheid dan ter hulp komt. Op poëtische en sensuele wijze geeft dit debuut de rauwheid van het bestaan weer. Hier klinkt een nieuwe stem, oud en tegelijkertijd eigentijds in het taalgebruik.' Van Thuyne publiceerde in 2018 ook al een bundel korte verhalen, 'Wij, het schuim'.

Lees verder op vrtnws.be en ontdek er de volledige longlist van de Libris Literatuur Prijs 2022.

  Recensies over 'Lijn van wee en wens' van lezers op LangZullenWeLezen

  'Wat een meesterlijk romandebuut' schrijft Bart Van Thuyne in zijn recensie op langzullenwelezen.be. 'Een nieuwe mijlpaal in de rouwliteratuur. Na haar kortverhalenbundel ‘Wij, Het Schuim’ bevestigt Caro Van Thuyne haar bijzonder talent.Wat een stijl! Ik voelde de pijn, het verlies en gemis, de momentjes van geluk gevolgd door het diepste ongeluk, de loutering van lucht en water, en eindigen met prachtige zeevonk. Dit kan niemand onberoerd laten!En die taal! De mooiste zeelyriek die ik ooit heb gelezen, de prachtige natuurbeschrijvingen, het meevliegen met de kauw Jakke. Wat een woorden : 'aanwenigheid', 'weewandelen', 'zingzeuren', 'velverlangen'!'

  '‘Lijn van wee en wens’ is een uiterst doorleefd boek geschreven in een een prachtige taal dat diep onder je huid kruipt en daar nog even blijft woekeren!' schrijft André Oyen over 'Lijn van wee en wens'.

  Deel dit artikel

  Nog meer boekennieuws op

  Kom erbij en lees mee.

  Begint het te kriebelen?

  Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
  Laat het leesplezier beginnen!

  Log in met je VRT profiel

  Meer leesplezier?

  Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
  We sturen je elke week een verse update!

  Schrijf je in op de nieuwsbrief