Debutant Marieke Lucas Rijneveld op longlist Man Booker International

Fictie VRT NWS

Verrassing op de bekendmaking van de longlist voor de internationale Bookerprijs 2020: de jonge Marieke Lucas Rijneveld is genomineerd met haar romandebuut "De avond is ongemak". Er staan 13 namen op die lijst, onder meer Michel Houellebecq en Nino Haratischwili met "Het achtste leven". Op 2 april weten we of Rijneveld ook de korte lijst haalt. Marieke Lucas Rijneveld (°1991) gaf uitleg in "De Wereld Vandaag" op Radio 1.

De avond is ongemak" verscheen 2 jaar geleden. De vertaling bij Faber @ Faber heet "The Discomfort of Evening". De Man Booker International bekroont een in het Engels vertaalde roman of verhalenbundel. Op 19 mei vangt de uiteindelijke winnaar bijna 60.000 euro. Rijneveld debuteerde in 2015 met de poëziebundel "Kalfsvlies". Vorig jaar verscheen een tweede bundel "Fantoommerrie" die genomineerd werd voor de Herman de Coninckprijs. "Het is een maand van nominaties!" jubelt Marieke Lucas Rijneveld. "En ik ben een fan van Herman de Coninck", voegt ze er aan toe.

Rijneveld is dolblij met de nominatie. Ze vindt het een grote eer en een bekroning van haar werk. "Het mooie is dat ook de vertaler betrokken wordt bij de prijs", zegt ze. In haar geval is dat Michele Hutchinson. Rijneveld is wel verbaasd dat een echt Hollands verhaal hoge ogen gooit in een andere wereld, dat Engelstaligen daar belangstelling voor hebben en die personages willen begrijpen. Een voordeel van de nominatie is ook dat de levenscyclus van haar roman uit 2018 langer zal duren, ook op de thuismarkt.

Lees meer op vrtnws.be

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief