De website langzullenwelezen.be gaat begin volgend jaar offline en de informatie wordt sinds 1 november niet meer aangevuld. Wil je op de hoogte blijven van het laatste boekennieuws uit de VRT-programma's en leestips ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

De Zoo van Zwartberg in Genk komt tot leven in kinderboek: 'Fictie en feiten vloeien in elkaar over'

Kinderboek Radio 2

In Genk is het nieuwe kinderboek 'De Zoo van Zwartelgoud' van Lien Vande Kerkhof voorgesteld. Het boek vertelt het verhaal van de Zoo van Zwartberg, de dierentuin uit Limburg die verwaarloosde dieren opving, maar in de jaren 90 de deuren sloot. Het boek is een mix van waargebeurde feiten met bestaande personages en fictie.

'De Zoo van Zwartelgoud' vertelt een verhaal waarin fictie en waargebeurde feiten door mekaar lopen. Auteur is Lien Vande Kerkhof die als journaliste voor onder meer Radio 2 Limburg, tijdens een verkenning verknocht geraakte aan de schoonheid van de directeursvilla en haar meeslepende relaas: 'In 2019 haalde kunstenaar Koen Vanmechelen het verleden van de oude Limburgse Zoo van onder het stof', schrijft Lien op haar website. 'Ik verkende het park als jonge journalist en al doende rakelde ik herinneringen op van een stukje Genk, waarvan ik het bestaan nooit had durven vermoeden.'

'Ik stak de voorbije jaren zeeën van tijd in research. Mijn neus baande zich een weg door vergeelde krantenartikels, verjaarde internetfora voor dierentuinliefhebbers en boeken en folders van heemkundige kringen. Maar ik zocht ook veel mensen op met kennis van zaken, en dronk een hele namiddag witte wijn met de kleinzoon van dierentuindirecteur Marcel Wauters. De man bracht zijn volledige jeugd nog door in de dierentuin en bezit een schatkist aan herinneringen.'

Lees verder op vrtnws.be en herbeluister er het gesprek met Lien Vande Kerkhof.

Podcast en nieuw boek over de Zoo van Zwartberg

Op 30 augustus zijn Lien Vande Kerhof en Jef Habex de gasten van Bent Van Looy in het nieuwe Radio 1 - programma 'Voorproevers'.

Lien Vande Kerhof, journaliste bij het Belang van Limburg, schreef niet enkel een kinderboek maar bedacht ook de podcastreeks ‘De Zoo van Zwartberg’. Van Jef Habex, die de zoo van dichtbij gekend heeft, verschijnt eind september 'De Limburgse zoo. Wel en wee van De Zoo van Zwartberg'.

Welk kind droomt niet van een schattig aapje dat in pyjama mee aan de ontbijttafel zit met een kom cornflakes, terwijl in de tuin leeuwen en beren een nieuwe dag inbrullen? Een idylle die voor het Limburgse gezin van Marcel Wauters dagelijkse realiteit was.

Wat begon als een excentriek experiment van een rijke dakbedekker en zijn gezin werd een enorme publiekstrekker en vaste bestemming van schoolreisjes en weekendtrips: de Zoo van Zwartberg bij Genk.

Een aards paradijs met een bijzonder donker kantje. Want het verhaal van de dierentuin liep tragisch af: na een onthutsende BBC-reportage en aanhoudend protest van GAIA moest de zoo de deuren sluiten.

Het werd een bijzonder boeiend gesprek over het Tarzansyndroom, over apen die door Genk liepen, en hoe de slurf van een olifant aanvoelt.

Herbeluister de uitzending op Radio 1 Select.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief