'De wetenschap weet just niks' - Geerdt Magiels over de ‘The Hidden Half’ van Michael Blastland in Interne keuken

Non-Fictie Radio 1

Hoe komt het dat bv. borstkanker zich ontwikkelt in de ene borst en niet in de andere? 'Wat ons tegenhoudt, is niet wat we niet weten, maar wat we denken te weten.' Zo begint ‘The Hidden Half’, het boek van de Britse journalist Michael Blastland. Interne keuken vroeg huisbioloog en - filosoof Geerdt Magiels het boek te lezen.

Veel van wat we menen te weten blijkt niet te kloppen en wat we niet weten, is dat er nog veel meer is wat we niet weten. Wat dat dan is, dat weten we niet. Dat is het ‘em nu net. We zijn ziende blind voor onze eigen blinde vlekken.

Als we eerlijk zijn, weten we dat wel, maar we vergeten het altijd weer. Het boek bevat een waslijst aan voorbeelden. Het leest als een lading dynamiet onder alles waar we rotsvast in geloven.

Het is een pleidooi voor bescheidenheid. We moeten durven toegeven dat we in wezen ook maar wat doen. De Ware Wetenschapper draagt een T-shirt met in grote letters: 'Weet Just Niks'. Politici, managers en journalisten zouden dat ook beter doen.

Maar als dat waar is, wat moeten we dan? Gewoon niks? Bij de pakken blijven zitten? Zachtjes beginnen huilen?

Ook daar heeft het boek een antwoord. Al zou het kunnen dat dat niet waar is. Of niet werkt. Herbeluister Interne keuken over 'The Hidden Half' van Michael Blastland.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief