23 april Wereldboekendag! Een reis rond de wereld in 10 boeken

LangZullenWeLezen

23 april was de sterfdag van William Shakespeare, Miguel de Cervantes en Garcilaso de la Vega. Het is geen toeval dat dit ook de jaarlijkse datum van Wereldboekendag is. Voor deze editie maken we met LangZullenWeLezen een reis rond de wereld. In boekenvorm weliswaar.

We verkennen verre bestemmingen en keren nadien terug huiswaarts. Net op tijd voor Wereldboekendag.

Dit zijn de 10 boeken die de internationale boekenwurm in de ban houdt.

1. Thailand - 'Bangkok Wakes to Rain' van Pitchaya Sudbanthad

De debuutroman van Pitchaya Sudbanthad werd de New York Times notable book of the year in 2021. 'Bangkok Wakes to Rain' vertelt het verhaal van de stad zelf, doorheen de tijd. 'Bangkok Wakes to Rain' ligt ergens tussen een bundel kortverhalen en een roman, tussen fictie en een ware voorstelling van een stad met al z'n littekens.

Deze roman brengt de onmiskenbare sfeer van het verleden in Bangkok tot leven. Fans van het boek, die vertrouwd zijn met de stad, geven aan dat ze tijdens het lezen bijna letterlijk het water aan de enkels voelen van deze vochtige, eeuwig veranderlijke metropool.

23 april Wereldboekendag! Een reis rond de wereld in 10 boeken

2. Nigeria - 'Gedachten over rouw' van Chimamanda Ngozi Adichie

Op 10 juni 2020 verliest auteur Chimamanda Ngozi Adichie haar geliefde vader. 'Gedachten over rouw' is een hartverscheurend essay over verlies en verdriet. Ze haalt herinneringen op aan hun band en biedt zo een eerbetoon aan het opmerkelijke leven van de man. Het boek onderzoekt vanuit haar persoonlijke ervaring de aard van verdriet en rouw, en hoe woorden van troost opeens heel hol kunnen klinken wanneer ze naar jezelf gericht zijn.

Chimamanda Ngozi Adichie wordt gezien als één van de belangrijkste Afrikaanse auteurs van haar generatie. Ze groeide op in Zuidoost-Nigeria, maar migreerde tijdens haar studies naar de Verenigde staten. Deze stap omschreef ze al in detail in haar romans, en zo is Adichie een stem van een generatie. Het is geen toeval dat ze ooit in een huis woonde waar ook Chinua Achebe eerder verbleef. Eén van de meest gewaardeerde schrijvers en de vader van de Afrikaanse roman.

23 april Wereldboekendag! Een reis rond de wereld in 10 boeken

3. Filipijnen - 'This Book Is for You: I Hope You Find It Mildly Uplifting' van Worry Lines

@worry_lines is de bekende Instagram pagina rond een anonieme illustrator die harten over de hele wereld verovert met zijn/haar/x herkenbare dagelijkse tekeningen. De illustraties bieden een komische kijk op onze meest voorkomende strubbelingen en proberen een tedere kijk te brengen in de wereld vandaag. Achthonderdduizend volgers heeft deze anonieme weldoener die nu een eerste boek uitgeeft.

Met 'This Book Is for You. I Hope You Find It Mildly Uplifting' verweeft de auteur de favoriete illustraties van zijn fans tot een geheel nieuw verhaal over het maken van het boek zelf. Het biedt een charmant en eerlijk portret over zorgen, en hoe we deze maken.

Dit boek stond in menig Filipijnse top 10 leeslijst om de pandemie door te komen.

23 april Wereldboekendag! Een reis rond de wereld in 10 boeken

4. Verenigde Staten - 'Time Is a Mother' van Ocean Vuong

How else do we return to ourselves but to fold
The page so it points to the good part

In deze tweede dichtbundel van de Vietnamees-Amerikaanse schrijver, Ocean Vuong, staat het verlies van zijn moeder centraal. Het schetst een intiem beeld van de moeilijke tweestrijd tussen het blijven hangen in eigen verdriet en de wil om verder te gaan in het leven.

Nog maar net uitgebracht (5 april 2022), slaat ook de tweede dichtbundel van Ocean Vuong in als een komeet. Deze keer experimenteert de schrijver nog meer met taal en vorm en bewijst hij dat hij er keer op keer in slaagt om de thema's uit zijn werk nog verder uit te spitten tot er werkelijk alleen nog mooie taal van overblijft.

Ocean Vuong is ook de auteur van 'Op aarde schitteren we even', die wereldwijd de hemel werd ingeprezen en ondertussen een cultstatus geniet. Een Vietnamroman, over een immigrantenfamilie waar de oorlog nog nazindert tot de derde generatie waartoe Ocean Vuong behoort. Zijn moeder is een ongewenste halfbloed, het resultaat van een ontmoeting tussen zijn grootmoeder-prostituee en een Amerikaanse militair. Na de val van het regime moeten ze als collaborateurs het land verlaten en komen ze terecht in Connecticut waar zijn moeder aan de slag gaat in een nagelsalon.

23 april Wereldboekendag! Een reis rond de wereld in 10 boeken

5. Argentinië - 'The Dangers of Smoking in Bed: Stories' van Mariana Enriquez

Fans van het genre horror, verenig u in Argentinië. 'The Dangers of Smoking in Bed: Stories' door Mariana Enriquez is een collectie Gothic kortverhalen, en een ode aan alles wat akelig is. Van geesten en bovennatuurlijke verschijnselen tot heksen en sekten. Deze bundel kortverhalen brengt hedendaagse thema's zoals pakweg een rockster met een cult following naar een horrorgehalte om U tegen te zeggen. Bepaald niet voor gevoelige zielen.

Argentinië staat bekend om één van de meest literaire landen in Latijns-Amerika te zijn. Argentijnse schrijvers brengen een divers, vaak surreëel en innovatief palmares naar voor waar zonder twijfel enkele toekomstige klassiekers in te vinden zijn.

23 april Wereldboekendag! Een reis rond de wereld in 10 boeken

6. Australië - 'De waanzinnige boomhut van 143 verdiepingen' van Andy Griffiths en Terry Denton

Deze immens populaire reeks werd voor het eerst gepubliceerd in 2011. Toen waren er nog maar 13 verdiepingen te vinden in de favoriete boomhut van veel kinderen wereldwijd. Sindsdien komen er elke editie 13 nieuwe verdiepingen bij, en zo zitten we intussen al aan verdieping 143. De reeks van Andy Griffiths met illustraties van Terry Denton, beschrijft het leven in een al te gekke boomhut waar werkelijk voor iedereen wat te vinden is. Van een dierenverzorgingssalon, tot een verjaardagskamer waar je altijd jarig bent, een kamer vol exploderende oogbollen, een lollywinkel, … Een ode aan de verbeelding en een bestseller in Australië!

23 april Wereldboekendag! Een reis rond de wereld in 10 boeken

7. Frankrijk - 'La plus secrète mémoire des hommes' van Mohamed Mbougar Sarr

Diégane, de verteller in deze roman, is een Senegalese schrijver die in Parijs woont. Hij is op zoek naar de persoon die zijn leven en zijn mening over literatuur volledig omver gegooid heeft, namelijk de auteur van het boek 'Labyrinthe de l’inhumain'. De auteur is echter moeilijk op te sporen, omdat hij het onderwerp is geworden van talrijke racistische kritieken, en zich daarom lijkt te hebben teruggetrokken uit de maatschappij. Welke waarheid wacht hem in het midden van het labyrint uit de titel?

In 2021 won de Senegalese schrijver, Mohamed Mbougar Sarr, de Prix Goncourt, één van de meest prestigieuze literatuurprijzen in Frankrijk voor zijn vorige roman 'La plus secrète mémoire des hommes'.

23 april Wereldboekendag! Een reis rond de wereld in 10 boeken

8. Turkije - 'Het eiland van de verdwenen bomen' van Elif Shafak

'Het eiland van de verdwenen bomen' vertelt het verhaal van twee tieners, een Grieks-Cypriotische en een Turks-Cypriotische, die elkaar ontmoeten in een taverne op het eiland dat ze allebei thuis noemen. De taverne is de enige plek waar Kostas en Defne elkaar in het geheim kunnen ontmoeten. Identiteit, liefde en trauma staan centraal in deze roman die de geheimen van een verboden liefde en de verbintenis van deze liefde aan een plaats uitvoerig illustreert.

Elif Shafak, is de best verkopende vrouwelijke auteur van Turkije. Ze wordt gezien als een feministische schrijfster die erin slaagt om de Oosterse en Westerse verteltraditie feilloos te verbinden en zo een nieuwe stijl te creëren die modern en tegelijk tijdloos is. In 2006 leidde haar vorige roman 'De bastaard van Istanbul' tot haar vervolging in Turkije. In een passage in het boek had ze een van de personages de moorden op de Armeniërs tijdens de Eerste Wereldoorlog als een genocide laten omschrijven. Dit gaat in tegen de Turkse Strafwet. Ze werd uiteindelijk vrijgesproken.

23 april Wereldboekendag! Een reis rond de wereld in 10 boeken

9. Verenigd Koninkrijk - 'The Push' van Ashley Audrain

'Blythe and Violet zijn moeder en dochter.

Een onmiskenbare band.

Maar wat als je kleine engel eigenlijk een monster is?
En wat als niemand het ziet buiten jijzelf?'

Bovenstaande omschrijving (bron: Penguin) vat de inhoud van de bestseller van Ashley Audrain samen. 'The Push' is zo wat het spannendste boek van het moment als je het aan de Britten vraagt. Dwangmatig, verslavend en zenuwslopend zijn enkele trefwoorden die steeds terugkomen. De meesten lezen het boek in één ruk uit, en nu wordt de roman binnenkort zelfs verfilmd door de producer van 'Once Upon a Time … in Hollywood'. Dat kan tellen als onderschrijving.

23 april Wereldboekendag! Een reis rond de wereld in 10 boeken

10. India - 'Delhi, A Soliloquy' van M. Mukundan

Het is 1960 en op dat moment is Delhi een stad waar armoede heerst en vluchtelingen toestromen. Een nieuwe gemeenschap vestigt zich voor het eerst in de stad. 'Delhi, A Soliloquy' vertelt het verhaal van de jonge Sahadevan, die zich een weg probeert te banen in deze nieuwe metropool. Opeens breekt dan de oorlog met China uit, en wordt het verhaal van Sahadevan er een van overleven.

'Delhi, A Soliloquy' won de JBC Prize for Literature in 2021. Het is een groentje in de prijzensector, maar meteen ook de meest winstgevende, en volgens velen de meest ambitieuze prijs in India. De winnaar krijgt Rs 25 lakh, wat overeenkomt met zo'n 30.000 euro, en de prijs bekroont het beste fictieboek geschreven in het Engels, of een andere inheemse taal in Indië. 'Delhi, A Soliloquy' wordt geprezen als een hedendaagse klassieker in het Malayalam, en als een meesterlijke roman over gewone mensen wiens leven en verhalen zich afspelen in Delhi.

23 april Wereldboekendag! Een reis rond de wereld in 10 boeken
Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief