'De weg van de meeste weerstand' van Lionel Shriver - dat is 'genieten van de eerste tot de laatste bladzijde' (Christophe Vekeman)

Fictie Pompidou

Eens lekker sporten, daar snakt een mens stilaan naar na al die maanden in eigen kot. Maar is dat wel gezond? Lionel Shriver steekt de draak met sportfanatici in haar nieuwe roman. Christophe Vekeman genoot van de eerste tot de laatste bladzijde.

Christophe Vekeman over 'De weg van de meeste weerstand':

'Lionel Shriver mag dan vooral bekend zijn dankzij haar doorbraakroman We Need to Talk About Kevin uit 2003, ook latere romans als So Much for That en Big Brother waren wel degelijk bestsellers. Laatstgenoemd boek ontstond uit de dood van Shrivers broer aan obesitas, en ook haar nieuwe, zestiende roman, 'De weg van de meeste weerstand' getiteld, heeft een link met haar eigen leven: na een knievervanging heeft de drieënzestigjarige schrijfster tot haar grote spijt het hardlopen er onlangs aan moeten geven, terwijl het eveneens knieproblemen zijn die in De weg van de meeste weerstand de vrouwelijke hoofdpersoon Serenata hebben gedwongen om haar levenslange loopgewoontes te staken.

Daarmee, echter, zijn de belangrijkste overeenkomsten tussen beiden – schrijfster en personage – gelukkig opgesomd, getuige ook de opdracht van Shriver aan het begin van het boek: ‘Voor Jeff – die me met zijn superieure sloomheid de plot van deze roman heeft bespaard.’ Jeff is de man van Shriver, en zijn kennelijke ‘superieure sloomheid’ staat inderdaad haaks op wat de echtgenoot van Serenata, Remington genaamd, op zijn beurt doet niet lang nadat zijn vrouw de loopschoenen in de kast heeft gezet. Het plan opvatten, namelijk, na een leven lang zitten, hetzij in de auto, hetzij op een stoel, om zich op zijn vierenzestigste te wagen aan een marathon.

Dat dit plan op onbegrip van Serenata stuit, valt te voorzien, en het voorheen zo gelukkige huwelijk komt in zwaar weer terecht, zéker wanneer Remington niet enkel van duursport maar ook van de jonge, lichamelijk perfecte en volmaakt onuitstaanbare sportcoach Bambi Buffer in de ban geraakt. Zij is het ook die hem op zeker ogenblik overhaalt het marathonlopen – toch meer een activiteitje voor sneue slappelingen – in te ruilen voor triatlon.' Lees verder op klara.be.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief