De vraag die Japin bij elk van zijn romanpersonages stelt is: 'God, mens, hoe heb jij dit overleefd?'

Boekenmarathon & Boekenfeest VRT MAX

Arthur Japin heeft een nieuwe historische roman. In 'Mrs. Degas' pluist hij de relatie uit die de Franse schilder Edgar Degas had met Estelle, zijn nichtje. Zij was zijn grote liefde, maar ze trouwde met zijn broer. Ze leeft verder in zijn schilderijen.

Tom De Cock belt de auteur op in Frankrijk waar hij momenteel in de luwte woont en werkt. De lockdownmaatregelen zijn er strenger, maar ook duidelijker in vergelijking met Nederland, en het is er ook veiliger, vertelt hij aan Tom De Cock tijdens De Boekenmarathon.

Estelle, de blinde vrouw die bloemen schikt

'Mrs Degas' gaat over de grote liefde van Edgar Degas voor zijn blind geworden Amerikaanse nichtje Estelle, een Creoolse uit New Orleans, waarmee zijn broer trouwde.

Tijdens een verblijf in New Orleans bezocht Japin het huis waar Degas heeft gewoond. In het huis hingen reproducties waarop Estelle is afgebeeld en waarop ze bloemen aan het schikken is, terwijl ze blind is. Waarom was Degas hierdoor zo gefascineerd? Hij wist dat hijzelf ook blind zou worden en was aan het onderzoeken wat zij als blinde doet met kleuren.

'Wat betekent het voor een schilder die afhankelijk is van beeld en die weet dat hij binnen afzienbare tijd niet meer zal zien?', was het uitgangspunt voor deze roman. Japin vindt het belangrijk in het dagelijks leven te begrijpen waarom de mensen de dingen doen die ze doen en dat geldt ook voor de personages in zijn boeken.

'God, mens, hoe heb jij dit overleefd?'

Kunst is een belangrijke rode draad in het oeuvre van Japin. De onderwerpen overvallen hem altijd, zegt hij. Als kind heeft hij de kunst erg nodig gehad om te overleven: er was in huis veel ruzie, op school was het nog veel erger (Japin werd er gepest). Heel vroeg moest hij een alternatieve werkelijkheid aanspreken en die vond hij in theater, in musea, in boeken... Daarin vond hij een soort ingang tot hoe mensen omgaan met het leven. De vraag die hij bij elk boek waaraan hij begint, stelt is: 'God, mens, hoe heb jij dit overleefd?'.

Dat pesten heeft hem vrijgemaakt: hij moest als volwassene niet langer aan de voorwaarden van een groep voldoen. Als schrijver is hij onafhankelijk.

'Wat zouden de warme reacties van zijn lezers met de kleine Arthur gedaan hebben?', vraagt Tom hem. 'Ik krijg er kippevel van, want het is één van de wonderen in mijn leven... via een lange omweg heb ik een stem gekregen en die zit in mijn boeken. Het raakt me buitengewoon, het maakt veel goed! Het is mijn lifeline', antwoordt hij geëmotioneerd.

Bekijk Arthur Japin in De Boekenmarthon op VRT NU.

De auteur was ook te gast in Het Boekenfeest van Radio 1.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief