De vijf boeken die het leven van Wim Helsen hebben veranderd

Boekentips VRT NWS

Corona of niet, het zomeruur is aangebroken! Daarmee eindigt ook het televisieprogramma “Winteruur” waarin cabaretier en presentator Wim Helsen elke dag “de schoonheid van het geschreven woord probeert te ontrafelen” op Canvas. Honderden gasten kwamen - al vijf seizoenen lang - met plezier hun lievelingstekst voorstellen.

In deze coronatijden valt het op hoeveel mensen teruggrijpen naar poëzie, hier en daar wordt zelfs weer een ouderwetse poëtische kettingbrief verstuurd. Voor Wim Helsen is die poëzie er niet alleen voor de bijzondere momenten: “Ik lees elke week minstens twee gedichten, en vaak veel meer. Tjah, je kiest zelf ook niet welk eten je lekker vindt, of welke muziek je graag hoort. Zo kies je ook zelf niet of je van poëzie houdt. Nu, ik lees het graag maar ik ben absoluut geen kenner.”

Alles wat je meemaakt vormt je, dus in die zin heeft élk boek dat ik ooit heb vastgepakt m’n leven veranderd. Ik heb m’n keuze vooral laten bepalen door de vraag “Naar welke boeken blijf ik teruggrijpen?” Dit zijn dus vijf boeken die me op een of andere manier helpen om een kader te schetsen, boeken die mijn denken en voelen mee vormgeven.” Lees meer op vrtnws.be.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief