De vijf boeken die het leven van Mia Doornaert hebben veranderd

Boekentips VRT NWS

Deze week verscheen "Tegendraads", de bundeling columns die Mia Doornaert recent schreef voor de krant De Standaard, met een inleidend essay over Europa na corona. Zelf is ze een veellezer én voorzitter van Literatuur Vlaanderen.

Welke vijf boeken hebben haar leven veranderd?

In een comfortabele sofa met de voeten op een vintage salontafeltje, of tijdens de slapeloze uren: lezen doet columniste Mia Doornaert graag en veel. “Er liggen ook altijd boeken op mijn bed want ik ben een slechte slaper.”

Die literaire passie zit in de familie. “Mijn moeder was een lezer en een geboren vertelster. Mijn oom Frans Ramon Boschvogel was in zijn tijd een populaire auteur. Van zijn boek "Vlaanderen die Leu" heeft de toenmalige BRT zelfs een reeks gemaakt”, vertelt Doornaert enthousiast. “Ik heb z’n werk verslonden. Hij bracht me de liefde bij voor taal, voor geschiedenis, voor verhalen over historische figuren. Net zoals z’n vriend Stijn Streuvels was mijn oom geen fan van chichi. Hij was een van de weinigen die onaangekondigd mocht aankloppen bij Streuvels thuis in Het Lijsternest.”

Het bleek geen eenvoudige opgave om uit de vele boeken die Mia Doornaert ooit las precies vijf titels te kiezen, aan literaire lijstjes heeft Doornaert een hekel. Maar uit haar persoonlijke bibliotheek haalde ze toch enkele oude liefdes, over de grote thema's van het leven. Lees verder op vrtnws.be.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief