De vijf boeken die het leven van Frieda Van Wijck hebben veranderd

Boekentips VRT NWS

Je zou het niet zeggen, maar Frieda Van Wijck wordt 70 dit jaar! Ze kan terugblikken op een succesvolle carrière als journaliste en presentatrice bij de VRT en Woestijnvis, met programma's als "De laatste show" en "De klas van Frieda". Welke boeken hebben een diepe indruk op haar achtergelaten?

“Er wordt weleens gezegd dat mensen minder lezen,”, vertelt Frieda Van Wijck, “maar in de mate dat ik het kan stimuleren, zal ik dat blijven doen.”


Van Wijck gaat daarom ook zelf aan de slag. Jarenlang las ze boeken in voor Luisterpunt, de openbare bibliotheek voor mensen met een leesbeperking: “Als je wat ouder bent en je zicht gaat achteruit of je handen werken niet meer mee, dan denk ik dat een boek toch nog altijd een verpozing is, zelfs troost kan bieden.”

“Ik ben bij Luisterpunt terechtgekomen in de jaren 80, na een oproep binnen de VRT”, herinnert Van Wijck zich. “Dan ging ik voor de werkdag startte nog snel even naar Laken om in te lezen in een piepkleine opnamestudio, waar het mij soms zelfs wat benauwd werd. (lacht) Ik vond dat prettig om te doen.” Zelf leest Van Wijck op de "klassieke" manier, vooral boeken met een sterke maatschappelijke achtergrond.

Lees meer

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief