De vijf boeken die het leven van Europarlementslid Assita Kanko hebben veranderd

Boekentips VRT NWS

In mei vorig jaar werd Assita Kanko (N-VA) voor het eerst verkozen als Europees parlementslid, maar de politica heeft - naast de vele dossiers - toch nog tijd om romans te lezen, zelfs enkele "sexy" guilty pleasures. Ook benieuwd welke boeken haar leven hebben veranderd?

De Brusselse politica Assita Kanko maakte twee jaar geleden de opmerkelijke overstap van MR naar N-VA, en zit sinds mei in het Europees parlement. Maar de liefde voor boeken blijft onveranderd: “Boeken leren je veel over andere mensen en samenlevingen. Het is ook een manier om de verandering die je zelf ondergaat niet te vergeten.”

Willem Elsschot heb ik vorig jaar bijvoorbeeld ontdekt via Cyriel Van Tilborgh, de voorzitter van het Willem Elsschot Genootschap. Ik heb z’n hele oeuvre gelezen ondertussen, en “Kaas” zelfs op één avond helemaal voorgelezen aan mijn dochter. Ik kan veel Vlamingen nu ook beter begrijpen, door de boeken van Elsschot.”

Assita Kanko begon haar dochter al luidop voor te lezen nog voor ze geboren was, zo belangrijk is (voor)lezen voor de politica: “Ik heb altijd heel graag gelezen, dat is echt deel van mijn leven. Nu is het wat moeilijker geworden, maar ik plan het strategisch: een of twee keer per week ga ik vroeg in bed met een boek. En de treinrit naar Straatsburg is leestijd. Zowat de enige goede reden om elke maand een keer te verhuizen met het Europees parlement.” (lacht)

Lees meer

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief