De vijf boeken die het leven van Bart Moeyaert hebben veranderd

Boekentips VRT NWS

Bart Moeyaert is niet alleen een van onze bekendste romanschrijvers (geen levende Vlaamse auteur wordt vaker vertaald), hij publiceert nu en dan ook gedichten. De nieuwe dichtbundel “Helium” verschijnt komende week en is balsem voor de ziel. Maar welke 5 auteurs zijn belangrijk in het leven van Bart Moeyaert zelf?

“Boeken voor kinderen en jongeren horen vanzelfsprekend thuis in de wereldliteratuur”, zo sprak de Zweedse Boel Westin in april van dit jaar, toen ze als juryvoorzitter bekendmaakte dat Bart Moeyaert de Astrid Lindgren Memorial Award won, zeg maar de Nobelprijs voor de jeugdliteratuur.

Het zet meteen de toon, want voor Bart Moeyaert hoeft dat onderscheid niet worden gemaakt: goede schrijvers zijn goede schrijvers. Zo kan een auteur van jeugdboeken óók geweldige gedichten schrijven, zoals Moeyaert deze week opnieuw bewijst met de nieuwe dichtbundel “Helium”. Het zal niet verbazen dat de eerste keuze hieronder een dichtbundel is.

“Je kunt een map vol gedichten hebben, maar dan heb je nog geen bundel. Toen mijn vader stervende was, wist ik ineens wat de rode draad moest zijn. De laatste vijf jaar zijn nogal gekenmerkt door afscheid nemen, uit elkaar gaan, loslaten en sterven. Zois een chronologie in deze bundel ontstaan, en ik had ook meteen de titel: “Helium”. Lichter dan lucht. Toch is het geen afscheidsbundel geworden. Een logisch gevolg van loslaten is dat er ook een nieuw begin volgt, dus zijn er ook liefdesgedichten.” Lees meer

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief