De vijf boeken die het leven van Alex Callier hebben veranderd

Boekentips VRT NWS

Deze week had dé Songfestivalweek moeten worden voor Alex Callier en Hooverphonic. Een echt optreden voor 200 miljoen kijkers zit er niet in vanwege de coronacrisis. Hun inzending “Release me” heeft het wél geschopt tot een knappe vijfde plaats in de digitale finale van “Eurostream 2020, het online alternatief dat enkele fansites op poten hebben gezet. Callier zelf bekijkt het positief: geen optredens betekent extra tijd voor nieuw werk. En naast songs schrijven is er ook ruimte om te lezen “minstens een uur per dag”. Maar welke vijf boeken kiest Alex Callier?

Naast muziek zijn ook films en boeken belangrijk voor Alex Callier, maar geef hem geen non-fictie cadeau, Callier zweert bij romans: “Het enige non-fictieboek dat ik je zou kunnen aanraden is “Audiotechniek” van Roland De Smet, een handleiding uit mijn opleiding aan het Ritcs.“ (lacht)

“Ik ben van ’s ochtends tot ‘s avonds creatief bezig en ik heb soms nood aan iets dat me even naar een andere planeet katapulteert. Voor mij zijn boeken echt ontspanning. Ik lees ook altijd fictie, en ik hou van een happy end. Ik ga dus waarschijnlijk voor vijf boeken die weinig anderen durven kiezen.”

Alex Callier leest bijvoorbeeld erg graag whodunits, zoals de Millenium-trilogie. “Dat is net zoals bij muziek, je moet niet altijd naar een zware symfonie luisteren. Voor mij zijn boeken een soort vlucht uit de realiteit.”

Directe inspiratie voor een nummer heeft een verhaal nog niet meteen opgeleverd, maar boeken zijn wel belangrijk in het leven van Alex Callier. Sommige romans verdienen zelfs een herlezing, zoals deze vijf titels.

Lees verder op vrtnws.be

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief