De vijf boeken die het leven van afscheidnemend hoofdredacteur Inge Vrancken hebben veranderd

Boekentips VRT NWS

Na bijna vier jaar stopt Inge Vrancken als hoofdredacteur van "Het Journaal"; eindelijk weer tijd om meer te lezen. Op dit moment loopt ze de laatste sprint, voor ze aan iets nieuws begint: "Ik heb nog niet 100 procent beslist wat ik hierna ga doen bij VRT NWS, maar in mijn journalistiek werk wil ik toch mijn twee grote liefdes verderzetten: buitenland en de positie van vrouwen in de maatschappij." Ook in haar vijf favoriete boeken vormen die twee thema's de rode draad.

Inge Vrancken kan altijd en overal lezen. Vaak leest ze zelfs drie boeken tegelijk: “’s Avonds liggen ze naast me op het nachtkastje en ’s morgens komen ze mee naar beneden. Ik heb weinig tijd om te lezen, maar als ik me een uur in de zetel kan zetten wil ik al die boeken bij me hebben. Dus verhuizen ze met me mee doorheen de dag.” Vrancken leest ook graag op verplaatsing, mét een thee of koffie bij de hand: “Ik vind het heel fijn om in een park te lezen of bijvoorbeeld in boekencafé Barbóék in Leuven.”

Nu ze het hoofdredacteurschap achter zich laat, heeft Vrancken opnieuw meer tijd om te lezen. Dat komt goed uit, want er staan nog bijzonder veel auteurs op haar verlanglijst: "Ik herlees nooit een boek, zelfs als het goed was. Er zijn gewoon nog zóveel boeken die ik echt wil gelezen hebben. Ik bewaar ze ook niet allemaal, maar ik weet heel goed welke ik wél bijhoud. Als ik boeken houd, dan hou ik ervan."

"Dankzij een boek kan je de dagelijkse rush even achter je laten”, vertelt Vrancken. “Je stapt dan in een andere wereld en focust op het verhaal. Dat is niet alleen rustgevend, maar ook verrijkend." Lees verder op vrtnws.be

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief