De vijf boeken die het leven van actrice Marie Vinck hebben veranderd

Boekentips VRT NWS

Het coronavirus gooit ook de planning van actrice Marie Vinck overhoop. Met haar bekroonde theatergezelschap FC Bergman stond ze nu normaal gezien op de planken tijdens een internationaal theaterfestival in Bologna. Niet dus, want alles werd afgelast. Gelukkig speelt ze later deze maand nog in de voorstelling "JR", in Paleis 12. Dit zijn de favoriete boeken van Marie Vinck, met ook een goede tip voor de jeugdboekenmaand die vandaag begint.

Marie Vinck leest het liefst in een koffiebar of op vakantie, en ze leest véél: "De onderste plank van mijn boekenkast bevat al mijn lievelingsboeken. Die plank is drie meter breed en nóg heb ik te weinig plaats."

"Een top vijf opstellen is heel moeilijk. Ik zou zo een ander lijstje kunnen geven, maar deze vijf zijn het vandaag geworden. Misschien zou het er morgen al ietsje anders uitzien", lacht Vinck.

Toch springt er iets in het oog. Elk boek in de lijst heeft rechtstreeks of onrechtstreeks een band met eenzaamheid of kwetsbaarheid: "Ik ben een heel gelukkig mens, maar ik heb ook een donkere kant in mij. Als ik die donkere kant terugvind in boeken, voel ik me minder alleen. Het troost me."

"Ik ben ook een nuchter iemand, dus word ik niet graag om de tuin geleid met rozengeur en maneschijn", vervolgt Vinck. "Ik wil niet dat schoonheid mij opgedrongen wordt, ik ga er liever zelf naar op zoek." Die smaak komt ook terug in de toneelstukken die ze het liefst zelf speelt of regisseert. Welke boeken raken Marie Vinck? Lees meer op vrtnws.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief