De vijf boeken die het leven van acteur Saïd Boumazoughe hebben veranderd

Boekentips VRT NWS

Saïd Boumazoughe is acteur, muzikant en schrijver en heeft er net de meest vreemde ramadan in tijden opzitten. Hij maakte desondanks het beste van deze periode en lijstte voor ons de vijf boeken op die zijn leven hebben veranderd: van de teksten van rapper Tupac tot het boek waarvan hij zelf de filmrechten heeft aangekocht.

Wie de afgelopen weken de serie "GR5" op Eén heeft gevolgd, kent Saïd Boumazoughe als het personage Asim, de ex-Syriëstrijder en het ex-lief van de verdwenen Lisa. Samen met drie andere vrienden wandelt Asim de GR5-route af op zoek naar hun vriendin. Opvallend: in de serie was ook ruimte voor de poëzie van de Nederlandse dichter Rutger Kopland, Lisa’s favoriete gedicht was het veelzeggende "Weggaan". Dat kunt u nog tot 9 juni herbeleven op VRTNU.be.

Boumazoughe zelf had nog niets van Kopland gelezen voor hij de rol van Asim op zich nam: “Ik ben Koplands dichtbundels beginnen lezen toen we de serie draaiden. Thuis ben ik opgegroeid met teksten van rapper Tupac Shakur, maar Koplands poëzie heeft ook zeker een impact op me gehad.”

Zo'n 3 jaar geleden is Boumazoughe echt een fervent lezer geworden: “Ik maak er tijd voor. Zo las ik onlangs nog “Wat is de wat” van Dave Eggers. Maar ik lees vooral graag boeken van Marokkaanse schrijvers als Mohamed Choukri, omdat ik mezelf herken in die leefwereld. Vlaamse literatuur zegt me iets minder. Al ben ik wel fan van de nieuwe lichting schrijvers als Fikry El Azzouzi, Ish Ait Hamou en Rachida Lamrabet.” Een aantal van die namen duikt op in het lijstje met de 5 boeken die hij kiest. Lees verder op vrtnws.be.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief