De vergeten boeken van Sven Speybrouck

VRT Boekenmaand Radio 1 Boekenfeest

Sven Speybrouck belt tijdens Het Radio 1 Boekenfeest iedere dag aan bij boekenwinkels en antiquariaten overal in ons land op zoek naar boeken. Niet naar de nieuwste bestseller maar naar het vergeten boek dat op een plankje achterin al jaren stof staat te vergaren. Een boek dat niemand, helemaal niemand mee naar huis wilt nemen. Een beetje zielig voor dat boek, een beetje zoals Annie het weeskindje uit de musical.

Sven wil die weesboeken redden. Vandaag krijgt hij hulp van Steven Van Ammel, uitbater van de boekhandel Passa Porta te Brussel waar je 24.000 boeken kan vinden. Ze ruimen elke paar maanden eens alles op. Maar, enkele boeken worden dan toch weer stiekem teruggeplaatst. Zo ook het boek ‘Het Voorgevoel’ van de Franse auteur Emmanuel Bove. Deze moderne klassieker staat er al sinds 2016, maar ze krijgen het niet over hun hart om het weg te doen. 'Toch liever dit boek dan een veel commerciëler boek, zoals bijvoorbeeld ‘De jongen in de gestreepte pyjama’ van John Boyne dat naast dat van Bove staat, waar ze er dan 3 zouden van kunnen zetten', legt Van Ammel uit.

‘Het Voorgevoel’ heeft een soort 'film-noire'-achtige foto van een man in Parijs op de kaft. Het is vooral de stijl die Steven aantrekt. Het is niet voor niks dat de Nobelprijs winnaar Patrick Modiano hem als één van zijn voorbeelden noemt. Emanuel Bove schrijft een soort van weemoedige verhalen. Hij heeft een oog voor sukkelaars in het leven, niet zelden mannen die met veel falen door het leven gaan en blijven falen.

Het zijn geen heldenverhalen. Je leest hem niet voor de herkenbaarheid maar voor een sfeer. Emanuel Bove kan perfect het zonlicht dat op een tapijt schijnt op een Parijse zolderkamer op een zondagochtend beschrijven. Als je anderhalf uur over hebt en je wenst een beetje in de tijd te reizen, dan neemt Emanuel Bove je mee op die city-trip.

Herbeluister het interview op Radio1.be

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief