De website langzullenwelezen.be gaat begin volgend jaar offline en de informatie wordt sinds 1 november niet meer aangevuld. Wil je op de hoogte blijven van het laatste boekennieuws uit de VRT-programma's en leestips ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

De 'verboden beelden' in Sneeuwwitje, Psycho en westerns - Filmwetenschapper Daniël Biltereyst schreef er een boek over

Non-fictie Klara

Sinds 1920 moesten alle films in België gekeurd worden door een filmkeuringscommisie: zij beslisten welke films het label ‘Kinderen Toegelaten’ kregen en welke ‘Kinderen Niet Toegelaten’. In tal van films werd geknipt zodat ze toch het KT-label kregen. In Pompidou vertelt filmwetenschapper Daniël Biltereyst, auteur van 'Verboden beelden', over de geschiedenis van de filmcensuur in België.

'Dat er in ‘Psycho’ geknipt wordt, kan ik begrijpen,' zegt presentator Nicky Aerts. 'Ook al keur ik het niet goed. Maar Sneeuwwitje! Wat was er mis met Sneeuwwitje?'.

Professor Biltereyst antwoordt: 'Een Britse krant uit de jaren 30 schreef het volgende: Sneeuwwitje is een horrorfilm!'. 'De giftige appel?” vraagt Nicky. 'Ja, de stiefmoeder die verandert in een heks: er zit vrij veel geweld in de film."

'De plaatselijke censor, de British Board of Film Censors, zei dat er in de film moest worden geknipt als je wilde dat die voor ‘all ages’ was. En hetzelfde gold in België', legt professor Biltereyst uit. 'Voor distribiteurs was het soms amechtig volgen wat die commissie zei om de films toch maar aan kinderen te kunnen tonen. Hetzelfde met westerns.'

'Dat is veel geweld hé,” zegt Nicky. 'Ja, maar westerns richten zich op kinderen en dan vooral op jongens. Laat dat net de groep zijn die de filmkeuringscommissie wilde beschermen. Er is geen enkele western volledig in België vertoond.'

Tijdens het voorbije Filmfestival in Gent werd een compilatie van die verboden beelden getoond.

Herbeluister hieronder Daniël Biltereyst in Pompidou.


Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief