De Vaderdag-boekenlijst van literatuurprofessor Hans Vandevoorde

Boekenlijst LangZullenWeLezen

Hans Vandevoorde geeft Nederlandse literatuur aan de Vrije Universiteit Brussel. Volgens hem beleven we, na de moederboeken van het eerste decennium, momenteel een hausse aan vaderboeken in de Nederlandse literatuur.

Hans koestert meer liefde voor poëzie dan voor vaderromans. Toch vonden we hem bereid om een lijstje op te stellen van zijn favoriete foute, zachtaardige, afwezige of onderdrukkende vaders:

  1. P.F. Thomése, Vaderliefde Het is de laatste goede vaderroman die ik las: een liefdevol portret van een vader die nooit heeft kunnen bereiken wat hij eigenlijk wilde, ondanks de talenten die hij had. De zoon, die het uiteindelijk wel maakte, gaat zich steeds meer herkennen in zijn vader.
  2. Franz Kafka, Brief aan de vader Onderdrukkende vaders, de literatuur en het leven zitten er vol van. Maar het sterkste verweer schreef toch de Praags-Joodse schrijver Franz Kafka met zijn Brief an den Vater.
  3. Toon Tellegen, Mijn vader De absurde verhalen heb ik ooit nog tot mijn eigen groot genoegen voorgelezen aan mijn kinderen. Het boek heeft van die heerlijke tekeningen van Rotraut Susanne Berner, zoals de langgerekte figuur van de vader op het kaft. Want dat is zoals kinderen hun vader graag zien: als een kleine Gulliver.
  4. Koen Peeters, De bloemen Peeters is een Vlaamse auteur voor wie ik veel bewondering heb. Hij schreef een boek waarin achteraan beweerd wordt dat niets overeenkomt met de werkelijkheid maar niets is minder waar: het is in feite een ontroerend portret van een christelijk-sociaal bewogen vader uit de Kempen.
  5. Bart Meuleman, Hoe mijn vader werd verwekt Een van die vele boeken uit Vlaanderen die speuren naar de afkomst. De roman is geen biografie, maar probeert het bewustzijn van de vader Jos Meuleman en van zijn ongehuwd bezwangerde moeder tot leven te wekken. Meuleman komt ook uit de Kempen en is beter bekend als dichter en theatermaker.
  6. Gustave van de Woestyne, Karel en ik “Vader was een zeer goed mensch; hij lachte nooit. De reden ervan is dat, indien hij het ongeluk had eens te lachen, hij seffens den hik had die dan soms twee dagen aan een stuk duurde.” Van de lockdown hebben we gebruik gemaakt om met enkele vrienden een nieuwe uitgave te maken van de memoires van de schilder Gustave van de Woestyne: Karel en ik. Memento over zijn broer, de dichter Karel van de Woestijne.
  7. Patrick Modiano, De ringboulevards De Vatersuche, de zoektocht naar de vader, is een van de meest voorkomende motieven, zelfs in de moderne literatuur. Wat waren de boeken van mijn geliefde Modiano zonder de grotendeels afwezige, louche vaderfiguur? Van de ongeveer vijfentwintig romans die ik van de Franse schrijver las en die steeds weer om hetzelfde verhaal lijken te kringen, is me dit portret van de Joodse, niet geheel koosjere vader het meest bijgebleven.
  8. Stijn Streuvels, De vlaschaard Vorig jaar, tijdens een soort-lockdown-avant-la-lettre in het Streuvelshuis las ik opnieuw De vlaschaard, een machtig boek over het eeuwige generatieconflict van vader en zoon, onze Vaders en zonen dus. De stijl van Streuvels, die de meeste lezers van nu afschrikt, is eigenlijk zijn sterkste troef. Wat een woordgeweldenaar, wat een schrijver! Ik lees hem liever dan Toergenjev.
  9. Karel van de Woestijne, Het Vader-huis Het mag ook poëzie zijn, zoals deze debuutbundel van een van de grootste dichters uit onze literatuur, opgedragen aan zijn vroeggestorven vader. Elk jaar lees ik een van de eerste gedichten eruit voor aan mijn studenten, met die onvergetelijke slepende beginregel: ‘Het huis mijns vaders, waar de dagen trager waren’. In de lockdown-tijd kreeg ik aan de deur een exemplaar overhandigd van de eerste druk, een prachtboek van Jules De Praetere, het duurste wat ik ooit kocht.
  10. Nieuwe vaderboeken in de Nederlandse literatuur. Deze moet ik nog lezen: Tommy Wieringa, Caesarion; Koen Sels, Gloria; Jelle Brandt Corstius, As in tas; Maarten Moll, Oberhausen, Arjan Vissers, God sta me bij want ik ben onschuldig. Of ze de moeite lonen weet ik nog niet. De moeder van mijn kinderen zal het me weten te zeggen.
Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief