De utopie van slam poet Lisette Ma Neza - bekijk de video

Slam poetry Klara

Nu de wereld rekening moet houden met wat een virus doet, wil Klara nieuwe geluiden laten horen voor veranderde tijden in de podcastreeks 'Atlas van kleine praktische utopieën'. Welke misschien realiseerbare of eerder experimentele droombeelden kunnen we bedenken? Denkers en doeners bouwen een atlas van hoopvolle ideeën. In aflevering 18 is het woord aan Lisette Ma Neza.

De utopie van Lisette Ma Neza

Lisette Ma Neza deelt als slam poet haar gedichten op het podium, en schrijft haar gedachten neer in columns. In 2017 werd ze Belgisch kampioen slam poetry. Zodra de omstandigheden het weer toelaten wil ze terug haar verhalen vertellen en luisteren naar die van anderen.

Lisette Ma Neza is een Nederlandse met Ruandese roots. Ze kwam naar Brussel om er film te studeren, en belandde in de wereld van poetry slams, een soort boksmatchen met woorden.

Ze is zot van taal. 'Sluit mij op in een kamer met alleen een plant en ik maak van die plant een kunstwerk, door goed te observeren en dan te experimenteren met klanken', zei ze in een interview. 'Al wat ik schrijf zijn emoties', zegt ze. 'Het zijn ervaringen en gedachten die een weg naar buiten zoeken.’

Tijdens deze coronacrisis, begon ze na te denken over het grote belang van de verhalen die we over onszelf vertellen. Haar utopische idee stelt dan ook de vraag of iedereen de vrijheid kan nemen zijn of haar eigen verhaal samen te stellen en of we wel genoeg kunnen luisteren naar die van anderen. 'Mijn utopie is een wereld waarin we onze eigen verhalen vertellen en bundelen, vanuit miljoenen perspectieven.'

Voor de podcastreeks ‘Atlas van kleine praktische utopieën’ schreef ze een gloednieuwe tekst, die ze performt in een bijhorend filmpje dat je kan bekijken op klara.be.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief