Onzin-verhalen over plaatsen in de wereld: 'De topografie van de domheid' van Matthijs van Boxsel

Non-Fictie Interne Keuken

De kerk van Laleburg staat al lang leeg en het kerkbestuur besluit het gebouw openbaar te verkopen. Voor het benedengedeelte wordt een mooie prijs geboden, de nieuwe eigenaar mag het meteen afbreken en meenemen. Maar voor het bovendeel is geen interesse. Dat moet dus blijven staan.

De raadsleden van Mechelen hebben ondervonden dat de raadzaal 's winters warmer blijft als ze de deur dicht houden. Men besluit een tweede deur te installeren, zodat ook die kan worden dichtgehouden.

Als de inwoners van Kampen naar Zwolle willen, aan de overkant van de IJsel, wachten ze geduldig aan de kant van het water tot de rivier voorbij is gestroomd.

In Geel heeft men een akker gebakken aardappels gepoot.

En in Olen zou Keizer Karel op bezoek komen. Men besloot hem een pot bier aan te bieden... maar dat verhaal kent u.

Laleburg, Mechelen, Kampen aan de IJsel, Geel en Olen zijn domoorden, plaatsen die met domheid worden geassocieerd. Matthijs van Boxsel had een oud, ambitieus plan om 's werelds domoorden te verzamelen en te beschrijven. In De Topografie van de Domheid heeft hij dat plan waargemaakt.

De Topografie van de Domheid is geen moppentrommel. Het boek kadert in het levenswerk van Matthijs van Boxsel: hij is cum laude afgestudeerd op de domheid aan de Universiteit van Amsterdam. Hij heeft verschillende encyclopedische werken op zijn naam waarin hij de domheid in al haar aspecten benadert.

Zijn conclusie willen we u alvast meegeven: niemand ontsnapt aan de domheid. Ook Matthijs van Boxsel niet. Hij zat zaterdag aan de Interne Keukentafel.

Herbeluister Interne Keuken met Matthijs van Boxsel op Radio 1 Select.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief