'De tijd van deze middeleeuwse schrijfster is nu' - Veerle Fraeters over de liederen van Hadewijch

Fictie Espresso

De Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal en Letteren (KANTL) en Literatuur Vlaanderen stelt de nieuwste versie van hun literaire canon voor. Acht eeuwen literatuur in 50 boeken! Tien weken lang dompelt het ochtendprogramma 'Espresso' op Klara je onder in één van de boeken.

‘Een heilige vrouw, een ware meesteres wier woorden uit God geboren zijn,’ zo wordt de schrijfster van de ‘Liederen’ beschreven in de enige biografische informatie die uit de 13e eeuw bewaard is gebleven. Maar ook vandaag krijgt zij nog steeds veel bewondering - wellicht zelfs meer. Professor in de middeleeuwse literatuur Veerle Fraeters is gepassioneerd door het oeuvre van schrijfster en mystica Hadewijch en legt uit waarom.

'De liederen van Hadewijch zijn een unicum in de Europese literatuur van de middeleeuwen,' zegt Fraeters. 'Hadewijch creëerde de liederen door verschillende muziek- en teksttradities te mixen tot iets nieuws. Voor de melodieën gebruikte ze Franse chansons en Latijnse hymnen. Voor de teksten vermengde ze motieven uit Hoofse liedjes en ridderromans met thema's uit Latijnse traktaten over meditatie en preken op het Hooglied. Met al die ingrediënten bouwde ze een eigen mystieke lyriek die we typisch Hadewijchiaans kunnen noemen. We kennen er geen voorlopers van en geen navolgers.'

Deze creativiteit was uitzonderlijk in de middeleeuwen. Schrijven was toen in de eerste plaats jezelf inschrijven in de tradities en conventies. Maar door de patriarchale cultuur stond zij in de marge, buiten de schijnwerpers, waardoor ze meer ruimte kreeg om te experimenteren.

Door de universele thematiek van haar teksten (de minne, 'verliefdheid') kan zij vandaag gemakkelijk in dialoog gaan met hedendaagse auteurs. Eindelijk kan ze gelijkgestemden bereiken en vrijuit spreken. 'De tijd van deze middeleeuwse schrijfster is nu,' zegt Fraeters.

Herbeluister het volledige fragment op klara.be

Of download de podcast met alle afleveringen over de 50 boeken uit de vernieuwde literaire canon.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief