De sekte van Saskia De Coster opent debat over meer gelijkheid tussen man en vrouw

Literair event VRT NWS

Vanaf donderdag kan je online kijken naar 'De sekte van Saskia'. Het is een vrouwensekte, legt ze uit in De Afspraak.

Vrouwonvriendelijk vs manonvriendelijk

'Het idee is ontstaan door een geval van seksisme dat ze zeer flagrant vond. Vrouwenhaat, zeg maar. In september heeft de Franse auteur Pauline Harmange een manifest geschreven met de provocerende titel: 'Moi, les hommes, je les déteste (ik heb een hekel aan mannen)'. Zij beschrijft op intelligente wijze dat er, historisch gezien, wel iets voor te zeggen is dat vrouwen niet zo maar staan te springen om de categorie mannen toe te juichen. Als je kijkt, zeker in Frankrijk, zijn de cijfers voor feminicide (moord op vrouwen) en ook de cijfers van seksueel geweld, ontstellend hoog. In Frankijk is dat bijna epidemisch. Daarom schreef ze erover: vrouwen hebben het recht op een veilige ruimte, waar ze zich veilig voelen en samen kunnen zijn. Het pamflet werd uit de handel genomen omdat de titel zou aanzetten tot haat.

Saskia dacht: 'Stel dat we nu eens vertrekken vanuit het matriarchaat, de mannelijke dominantie in structuren. Wat als we dat omkeren en daar een sekte van maken? Natuurlijk is het niet helemaal serieus om dat een sekte te noemen, een opgang tot het totalitarisme en dan de instorting. Ik las iets over een Russische sekte die omlaag tuimelde en toen viel het me op dat die sekteleiders altijd mannen zijn. Het gaat altijd over macht. Ik dacht: ik wil die idioot zijn die aan de top van zo'n sekte staat. Dat kunnen wij, vrouwen, ook doen. Het idee is om het debat te openen over die vraag: Hoe zit het eigenlijk met die twee maten en twee gewichten....Michel Houellebecq die schrijft: 'Het vet rond een vagina is een vrouw'. Hij mag dat schrjven, je mag dat vrouwonvriendelijk noemen. Als een vrouw schrijft over mannelijke privileges, dan wordt haar de mond gesnoerd. Dat wordt mannenhaat genoemd.'

De sekte van Saskia voert het debat

'Hoe gaat het eruit zien?', vraagt Bart Schols. 'Mannen zijn nodig voor de voortplanting, de zorg en dienende functies. Er komen goede reacties op van zowel mannen als vrouwen. Voor mannen kan dit ook interessant zijn. Het is een debat onder vrouwen. Je krijgt een soort stand van zaken. Anja Meulenbelt en Martha Claeys komen aan het woord. Dat zijn 2 generaties feministen. Meulenbelt heeft de tweede feministische golf in de Lage Landen ingezet.' Annelies Verbeke, Sihame El Kaouakibi, Delphine Lecompte zijn er ook. 'Wat ga je met haar bespreken?', wil Bart weten gezien Delphine recent in de bres sprong voor Bart De Pauw. 'Ze krijgt een aantal vragen voorgelegd. Ze is op een vriendelijke manier kritisch voor de sekte. Het is niet zo eenvoudig: 'ik ben vrouw en dus slachtoffer van ongelijke kansen. Interseksualiteit is een begrip dat nu zeer belangrijk is. Je wordt door heel veel verschillende factoren bepaald en niet alleen of je man of vrouw bent', licht Saskia verder toe.

Saskia vindt dat het allemaal veel te traag vooruit gaat en is absoluut voor quota. Daar bestaat veel unanimiteit over onder vrouwen. De voorstelling van de sekte op donderdag 21 januari is vanaf 16:00 doorlopend te bekijken op de site van Behoud de Begeerte: bdb.tv.

Bekijk hieronder de uiteenzetting van Saskia De Coster in De Afspraak.

Of herbeluister Pompidou waarin Saskia ook tekst en uitleg geeft aan de luisteraars van Klara.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief