De reisboekenkast van het Poëziecentrum

Poëzie LangZullenWeLezen

Poëziecentrum in Gent nodigt je uit op reis en selecteerde 10 bundels gedichten die je meenemen op wereldreis: coronaproof en zonder risico op een nieuwe quarantaine bij terugkeer!

10 samengestelde reispoëziebundels

Stefaan Goossens, hoofddocumentalist van het Poëziecentrum, tipt 10 samengestelde poëziebundels die de lezer meeneemt op een imaginaire reis, van de Méditerranée tot de verste uithoek in West-Vlaanderen.

  1. Het nieuwe avontuur – Hans Heesen

   Vaak is de dichter, net als de ontdekkingsreiziger, op zoek naar iets nieuws, iets unieks of iets eenmaligs. Deze bloemlezing verzamelt de mooiste gedichten over ontdekkingsreizen. Tropenhelm op en inschepen aub!

  2. Zal ik nog een eindje met je meelopen? - Victor Schiferli

   Ook geen zin om opeengepakt als sardientjes in het vliegtuig te zitten of net als de motor van je auto te oververhitten op de Route du Soleil? Al wandelend ontdek je een nieuwe wereld! Deze bloemlezing met wandelgedichten zet je alvast op het goede spoor.

  3. De trein schrijft liedjes van verlangen - Henny Vrienten

   De dichter Jan van Nijlen wist het al: “Bestijg den trein nooit zonder uw valies met dromen dan vindt ge in elke stad behoorlijk onderkomen.” Tal van dichters werden geïnspireerd door het meest romantische vervoermiddel om verre reizen mee te maken: de trein!

  4. Er is overal meer ginder dan hier - Bob Van Laerhoven

   De dromerige, wat geheimzinnige tekeningen van Jan De Maesschalck nemen je meteen mee op die wereldreis in gedichten die je altijd al wilde maken. Net te groot van formaat voor in je binnenzak, maar perfect als handbagage voor op het imaginaire vliegtuig dat opstijgt in je tuin.

  5. De wijsheid van de zee - Frans Boenders

   Topfotograaf Philip Plisson fotografeerde dertig jaar lang de zee en daaruit koos hij er 365. Frans Boenders herlas met dit thema in zijn achterhoofd de wereldpoëzie en vond voor elke dag van het jaar een bijpassend gedicht of citaat.

  6. Het verre gedicht - Bas Heijne

   Deze bloemlezing bevat een betoverende verzameling reisgedichten, over dromen, avontuur, verwondering en grenzen verleggen. Sommige dichters gaan werkelijk op stap, anderen reizen in hun hoofd.

  7. Naar 't Zuiderland - Stefan van den Bossche en Koen Vergeer

   De samenstellers gaan met ons op reis langs de Méditerranee: Frankrijk, Italië, Spanje, maar evenzeer naar de broeierige hitte van Tanger en Caïro. Een poëtische blik op landen die we vaak alleen als vakantiebestemming kennen.

  8. De 100 allermooiste gedichten van de Europese poëzie - Ilja Leonard Pfeijffer en Gert Jan de Vries

   Europa is een veelkleurig lappendeken van de vrieskou van Lapland tot het strand van Nice, van vitello tonato tot fish and chips. De samenstellers nemen ons mee op een dolle rit langs de mooiste plekjes van Europa. Vergeet je zonnebril en badpak niet!

  9. Een karavaan uit Perzië - J.T.P. De Bruijn

   Wie droomt er niet van een reis naar het mysterieuze Oosten, tweestromenland, Tigris en Eufraat. Dit gebied kent van oudsher een rijke poëtische traditie. De samensteller laat ons kennismaken met de poëzie van roemruchte dichters als Omar Chajjaam, Roemi, Hafez, …

  10. De mooiste van de hele wereld - Koen Stassijns en Ivo van Strijtem

   Een wereldreis zal er wellicht niet in zitten dit jaar. Wie toch nieuwsgierig is naar mysterieuze streken en verre landen, vindt zeker zijn gading in deze mooie bloemlezing met gedichten van over de hele wereld.

  Poëziecentrum

  Poëziecentrum in Gent is een documentatiecentrum voor Nederlandstalige en anderstalige poëzie in Nederlandse vertaling. Je kan er steeds terecht met vragen over poëzie en dichters vinden er een podiumplaats en enthousiast publiek. Het tijdschrift Poëziekrant houdt je op de hoogte van de poëtische actualiteit en de uitgeverij zet zowel nieuw talent, vertalingen als gevestigde waarden in de kijker. Poëzie voor grote en kleine lezers vind je in de bookshop.

  Deel dit artikel

  Nog meer boekennieuws op

  Kom erbij en lees mee.

  Begint het te kriebelen?

  Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
  Laat het leesplezier beginnen!

  Log in met je VRT profiel

  Meer leesplezier?

  Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
  We sturen je elke week een verse update!

  Schrijf je in op de nieuwsbrief