De Reactor, Vlaams-Nederlands platform voor literatuurkritiek, over millennialliteratuur

Literatuurkritiek LangZullenWeLezen

De Reactor is een Vlaams-Nederlands online platform dat kwalitatieve literaire kritiek in ons taalgebied een impuls wil geven. Het platform is gericht op een breed publiek van geïnteresseerde lezers. Vlaamse en Nederlandse critici van verschillende generaties, met verschillende expertises en met verschillende opvattingen over literatuur en kritiek krijgen via het platform het woord. Daarbij richten ze zich vooral op Nederlandstalige literatuur voor volwassenen (zowel fictie als non-fictie en poëzie), literatuurbeschouwing en vertalingen.

Beschouwingen over millennialschrijvers

Wat is het literair nalatenschap van de jaren 2010? Wat houdt de millennialschrijver bezig en waar liggen de overeenkomsten en de verschillen met voorgaande jaren?

Hieronder vind je een overzicht van de zeven bijdragen in de ‘millennialreeks’ van De Reactor. Als uitsmijter volgen nog drie leestips: recensies en signalementen die eerder op De Reactor verschenen over literatuur van millennials.

1. Affectieve crisis, literair herstel - Hans Demeyer en Sven Vitse

De eerste bijdrage in de millennialreeks is van Hans Demeyer en Sven Vitse: een voorpublicatie uit Affectieve crisis, literair herstel (2020), de eerste systematische studie naar de romans van schrijvende millennials in Nederland en Vlaanderen.

2. Ik mag niet klagen - Diversen

De tweede bijdrage is een recensie door Sam de Gueldre over Ik mag niet klagen, een kortverhalenbundel met bijdragen van verschillende millennialauteurs die ooit de jongerenschrijfwedstrijd Write Now! wonnen.

3. ‘Het literaire klimaat 2010-2019’, het themanummer van literair tijdschrift DW B - Diversen

De herpublicatie van Barbara Fraipoints recensie over ‘Het literaire klimaat 2010-2019’, het themanummer van literair tijdschrift DW B, is de derde bijdrage in de reeks.

4. Een podcast over 'Gebrek is een groot woord' van Nina Polak en 'De volgende scan duurt vijf minuten' van Lieke Marsman

Het vierde onderdeel van de reeks is een podcast: Saskia Pieterse, Stephan Besser en Laurens Ham praatten 40 minuten met elkaar over millennialliteratuur, met name over Gebrek is een groot woord van Nina Polak en De volgende scan duurt vijf minuten van Lieke Marsman.

5. Essay - Aukje van Rooden

De vijfde bijdrage in de reeks is geleverd door Aukje van Rooden; in haar essay gaat ze in op de rol van engagement in millennialromans.

6. Zwart. Afro-Europese literatuur uit de Lage Landen - Diversen

Als zesde bijdrage verscheen er een herpublicatie van het signalement van Zwart. Afro-Europese literatuur uit de Lage Landen, door Malika Soudani.

7. Essay - Aragorn Fuhrmann

We sluiten de reeks af met een essay van Aragorn Fuhrmann over oprechtheid en vervreemding bij Sally Rooney, Joost De Vries en Ben Lerner.

8. Dennie is een star - Maartje Wortel

'Terug naar het eiland' is een recensie over 'Dennie is een star' van Maartje Wortel door Roel Smeets.

9. De consequenties - Niña Weijers

“De tao van Facebook” is een recensie over 'De consequenties' van Niña Weijers door Daniël Rovers

10. Drift - Bregje Hofstede

Een signalement over 'Drift' van Bregje Hofstede door Lise Delabie.

De Reactor, Vlaams-Nederlands platform voor literatuurkritiek, over millennialliteratuur
Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief