De privé-bibliotheek van Bourgondische hertogen opengesteld voor het grote publiek

Geschiedenis VRT NWS

De Koninklijke Bibliotheek van België (KBR) zal voor het eerst de kostbare handschriften uit de persoonlijke bibliotheek van de Bourgondische hertogen permanent tentoonstellen in een nieuw museum, het KBR museum. Wie het populaire boek 'De Bourgondiërs' van Bart Van Loo in het echt wil beleven, is vanaf vrijdag aan het goede adres in Brussel.

Meer dan 900 handschriften

Op het hoogtepunt bevatte de collectie van de Bourgondische hertogen meer dan 900 handschriften. 'Ondanks branden, oorlogen en revoluties is nog altijd een derde van de oorspronkelijke Librije ter plekke', stelt Bart Van Loo. Een 40-tal bewaarde handschriften zijn vanaf vrijdag te zien in de Koninklijke Bibliotheek van België (KBR).

Die topstukken komen voornamelijk uit de vroegere familiebibliotheek van de Bourgondische hertogen, de Librije. Een "schatkamer" die de KBR koestert en nu voor het eerst permanent tentoonstelt. De kostbare handschriften uit de 15e eeuw worden aangevuld met kunstwerken en gebruiksvoorwerpen uit de tijd van de Bourgondiërs.

Bekijk het verslag in het 'Het Journaal' op vrtnws.be

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief