'De personages zijn minder bizar dan je zou denken' - Wim Cuyvers over zijn bundel met kortverhalen, 'L'autre'

Fictie Klara

Architect Wim Cuyvers heeft zich ontpopt tot schrijver met een bundel kortverhalen: 'L'autre'. Cuyvers resideert al een tijdje in het Frans Masereelcentrum in Kasterlee. De bundel is het eerste resultaat van die samenwerking. Cuyvers is een man van veel ervaringen: hij werkte als architect, docent en essayist. Hij realiseerde ook artistieke interventies en organiseerde wandelingen. Sinds jaren bouwt hij in de Jura in Frankrijk aan een schuiloord voor mensen in nood.

'De grond van al die verhalen, is bijna altijd bestaand', zegt Cuyvers over zijn bundel 'L'autre'. 'Ik heb wel keurig alle namen veranderd. Het zijn ook allemaal verhalen die ik schreef in de periode dat ik in Frankrijk woonde en het speelt zich ook daar af. Dat ik ze in het Nederlands schreef, is een soort veiligheid.'

'De personages zijn minder bizar dan je zou denken. Veel ervan ben ik echt tegengekomen. Alleen in het over elkaar leggen van twee verhalen, daar vraag je je af: kan dit nog. Lezers vinden meestal het stuk dat uit de werkelijkheid komt, het meest vreemde.'

Zo vertelt hij over twee oude vrouwtjes, Marie en Jeanne, die beslissen om het graf van hun ouders te gaan opzoeken. Dan blijkt dat Marie al een hele tijd geobsedeerd is door een prachtige prostituee en een drugsdealer. En dat loopt compleet uit de hand. 'De dialogen zijn gebaseerd op allerlei citaten uit interviews met een bestaand personage', zegt hij.

Wim Cuyvers heeft als architect ook veel aandacht voor de ruimtes waarin de personages zich bevinden. 'Natuurlijk spelen de ruimtes een grote rol. Ze zijn evenveel acteur als de personages die ik opvoer. Er is veel geconstrueerd', zegt hij.

De 12 verhalen werden geschreven over een periode van vijftien jaar en kunnen gelezen worden als verhalen die een heel leven omspannen. Bij het samenstellen van de bundel is de ontstaanschronologie bewust losgelaten: de kortverhalen vormen één boek.

Herbeluister hier het volledige gesprek met Wim Cuyvers in "Pompidou" op Klara:

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief