'De paarden van Waterloo. Over de schoonheid en de bruutheid van de geschiedenis' - Auteur en historicus Jo Tollebeek in Interne keuken

Non-fictie Radio 1

'Marengo'. Dit is de naam van Napoleons lievelingspaard. Ook present bij de slag van Waterloo. Daar raakte het arme dier gewond, waarop zijn beroemde baasje hem achterliet op een boerderij. Daar werd hij door de Engelsen buit gemaakt en als oorlogstrofee naar Londen afgevoerd. Daar kon je Marengo tegen betaling bezichtigen, samen met de laarzen die Napoleon in Moskou gedragen zou hebben.

Souvernirs en relikwieën, het is iets raars. Het zegt iets over hoe wij met geschiedenis omgaan als de gebeurtenissen zelf al lang voltooid verleden tijd zijn. Historicus Jo Tollebeek, decaan van de Faculteit Letteren van de K.U. Leuven schreef er een fascinerend essay over, vertrekkend van de paarden van Waterloo.

Herbeluister Jo Tolenbeek in Interne keuken en je verneemt wat er geworden is van Wexy, het paard van koning Willem II en Copenhagen, het paard van Wellington en wat dat zegt over onze omgang met het verleden.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief