De opiatencrisis: patiënten slikten de 'pijnstiller' Oxycontin en werden drugsverslaafden, de fabrikant kwam ermee weg

Non-fictie Radio 1

In 1996 kwam in de VS een nieuwe pijnstiller op de markt: Oxycontin. De fabrikant claimde dat je aan Oxycontin niet verslaafd kan geraken en startte een nooit eerder geziene marketingcampagne. Het werd een groot succes. Maar een kwarteeuw later beseft Amerika dat dit het begin was van een rampzalige verslavings-epidemie die honderduizenden mensen het leven heeft gekost. Oxycontin bleek een verslavende drug en huisartsen zagen hun patiënten veranderen in drugsverslaafden.

De dokters handelden ter goeder trouw: Purdue Pharma, de fabrikant van Oxycontin, legde hen wetenschappelijk onderzoek voor waaruit bleek dat de pijnstiller veilig is. En de FDA, het Amerikaanse agentschap dat waakt over de betrouwbaarheid van geneesmiddelen, had zijn zegen gegeven. Dus de artsen schreven voor. Niet alleen tegen zware pijn, maar tegen alle pijntjes. Oxycontin leek een wondermiddel. Alleen: Oxycontin is wél verslavend.

Over de opiatencrisis in de Verenigde Staten heeft Patrick Radden Keefe 'Het pijnstillerimperium' geschreven, een boek dat de aandacht toespitst op de eigenaren van Purdue Pharma. Purdue is het familiebedrijf van de Sacklers. Multimiliardairs, al een paar generaties lang. Een historie van hebzucht, gluiperigheid, omkoperij en machtsvertoon. Je vraagt je af wat het verwerpelijkst is: de gewetenloosheid van de libertaire miljardairs of het gemak waarmee de overheid meestapt in hun logica. Het eindigt met het failissement van het bedrijf, waardoor de familie Sackler de dans ontspringt. En Oxycontin is nog altijd te koop.

Geerdt Magiels heeft ‘Het pijnstillerimperium’ gelezen en vertelt erover in Interne Keuken.

Herbeluister het gesprek op Radio 1 Select.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief