'De ontdekking van Urk' van Matthias M.R. Declercq - een poging om grip te krijgen op een van de meest merkwaardige dorpen van Nederland

Non-fictie Radio 1

Weet je wat mooi is? Mensen die een fout maken, dat inzien en die fout vervolgens rechtzetten.

Het is 2009. Matthias M. R. Declercq is sinds een paar maanden journalist bij De Morgen. Behalve wat verhalen over verkeersongevallen, griepvaccins en treinstakingen heeft hij nog niet veel geschreven. En dan wordt er een moord gepleegd op Urk, Nederland. Hij wordt uitgestuurd, het is zijn eerste buitenlandse opdracht.

Matthias M. R. Declercq is ontevreden over het artikel dat hij destijds over de moord op Urk heeft geschreven. Verderf in Gods eigen dorp was een poging om grip te krijgen op een van de meest merkwaardige dorpen van Nederland: Urk. De poging, vindt Matthias, is mislukt.

Urk en de Urkers zijn voor een buitenstaander moeilijk te begrijpen. Een voormalig eiland, ingepolderd en nu een deel van Flevoland. Maar in het hoofd van de Urkers is hun gemeente nog altijd een eiland - vandaar op Urk, niet in Urk. Vissers. Iedereen kent iedereen. Je wordt op Urk geboren, je trouwt met een Urker en je wordt in Urker aarde begraven. Hard en zwijgzaam. Nors. Wantrouwig. Diepchristelijk. Nee, nog dieperchristelijk dan hoe u het zich voorstelt. Zondag is de dag des Heere en valt het leven stil. Op zondag zetten de diepchristelijkste Urkers de elektriciteit uit. Kleding is zwart. Interieurs zijn grijs. In een Urker huis is enkel de melk wit. En er is maar een boek in huis: de Bijbel.

Urk blijft Matthias M. R. Declercq door het hoofd spoken. Hij wil slagen waar hij destijds heeft gefaald: hij wil Urk doorgronden en de Urkers begrijpen. Hij beslist: ik verhuis naar Urk, ik ga er wonen, ik word Urker met de Urkers. Matthias M.R. Declercq trok een half jaar in bij een gezin met 6 kinderen. Hij ontdekt er een wereld vol contrasten: het dorp is welvarend dankzij de vishandel, er zijn stinkrijke Urkers, die het moeilijk vinden dit in overeenstemmig te brengen met hun streng geloof. Jongeren gaan er total loss op drank en drugs in de plaatselijke discotheek.

Matthias praat met de Urkers, hij bidt met ze, hij drinkt met ze, hij gaat zelfs een week mee op zee, vissen. Zijn poging heeft een intrigerend boek opgeleverd: De ontdekking van Urk. Zaterdag zat Matthias M. R. Declercq aan de Interne Keukentafel, een gesprek dat je hieronder kan herbeluisteren.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief