'De ontdekking van de hemel' is voer voor literaire Mulisch-fanaten - Gaea Schoeters over Mulisch in de literaire canon

Fictie Espresso

De Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal en Letteren (KANTL) en Literatuur Vlaanderen stelt de nieuwste versie van hun literaire canon voor. Acht eeuwen literatuur in 50 boeken! Tien weken lang dompelt het ochtendprogramma 'Espresso' op Klara je onder in één van de boeken.

'De ontdekking van de hemel' is een nieuwkomer in de canon. Harry Mulisch zou daar zelf heel blij mee geweest zijn. Hij beschouwde 'De ontdekking van de hemel' als zijn magnum opus. Auteur Gaea Schoeters vertelt waarom.

‘Ik vind het fantastisch dat ‘De ontdekking van de hemel’ zijn andere werk ‘De aanslag’ gaat vervangen in de literaire canon,' vertelt Gaea Schoeters. 'Niet dat ‘De aanslag’ geen goed werk is, maar ‘De ontdekking van de hemel’ is echt een monument, de meest volledige Mulisch. Al zijn thema’s en obsessies komen erin samen: religie, mystiek, geschiedenis, kunst, Cuba en wereldoorlog twee. Het is echt voer voor literaire Mulisch fanaten.'

Maar waar gaat het nu eigenlijk over? God heeft genoeg van de mens. Hij wil zijn contract met de mensheid opzeggen, alleen moet er iemand zijn testimonium gaan terughalen. Mulisch zet dat even letterlijk als weergaloos in scène: iemand moet de stenen tafelen van de aarde terugbrengen naar de hemel. Dat soort klus is moeilijk, dus moet er een gezant gemaakt worden. Daarom worden drie generaties ervoor de wereldgebeurtenissen zo bijgestuurd dat de ideale genencombinatie zich voordoet voor de geboorte van Quinten Quist. En dat is een mooie truc van de schrijver, want een betere manier om de gebeurtenissen van de 20e eeuw te verklaren, kan je niet verzinnen.

Herbeluister het fragment op klara.be

Of download de podcast met alle afleveringen over de 50 boeken uit de vernieuwde literaire canon.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief