'Een film met Sophia' is een vintage Herman Koch

Fictie VRT NWS

Herman Koch is de best verkopende schrijver in ons Nederlands taalgebied. In de studio van De Afspraak is presentator Bart Schols verenigd met 'één van zijn grote jeugdhelden', verklapt hij. Volgens Schols is zijn nieuwste roman, 'Een film met Sophia', een vintage Herman Koch.

De lockdown

Hoe ervaarde Koch de lockdown? Hij kon bepaalde aspecten ervan wel waarderen, behalve in het begin, toen er de angst voor besmetting was. Koch heeft een zoon van 27, die schrik had zijn ouders aan te steken.

'Die leegte en dat er opeens niks kon en hij nergens nog heen kon... Opeens had ik helemaal geen afleiding meer. Dat had wel iets. Ik ging niet meer schrijven per dag, maar wel élke dag schrijven', vertelt Koch in De Afspraak.

Koch gunt zichzelf sowieso weinig rust want eens een boek af is, kondigt zich onmiddellijk al een idee voor een volgende aan, getuigt hij.

'Een film met Sophia' is een vintage Herman Koch

En nu is er dus 'Een film met Sophia'. Volgens Schols een vintage Herman Koch.

Het verhaal gaat over een Nederlandse regisseur, Stanley Forbes, die ook al in 'Zomerhuis met zwembad' zat. Hij voelt op een dag de nood een film te maken met de 17-jarige Sophia. Zij is de knappe dochter van een vriend die hij maar een slechte vader vindt. Forbes neemt haar mee naar een etentje. 'Dat is wat de lezer een beetje een ongemakkelijk gevoel moet geven: het zal toch niet dat het zo iemand is?. Hij is behoorlijk oud, te oud om met een 17-jarige te veschijnen en dat is wat hij meteen merkt. Het leeftijdsverschil is zo groot: ze zien een opa die zijn kleindochter op een fles wijn trakteert', gaat Koch verder.

'Dat zat al in 'Jiskefet': volwassen mannen en jonge meisjes', merkt Schols op. 'Hoe zit dat in het hoofd van Herman Koch?' vraagt hij.

Koch: 'Het is een filmregisseur die aan het einde van zijn carrière staat en die denkt: 'Wat nu nog?'. Forbes weet zelf niet wat hij precies met Sophia wil en wat hij voor haar voelt'. Zo heeft hij het boek geschreven zonder te weten of er een bijgedachte was. Het is in elk geval geen #MeToo-verhaal.

De Nederlandse film blijft in 'Een film met Sophia' niet gespaard. Koch legt uit waarom...

Bekijk hieronder het integrale interview met Herman Koch in De Afspraak

Herman Koch in Pompidou op Klara

Meer Herman Koch hoor je in de uitzending van Pompidou, waar de auteur de studio deelt met Heleen Debruyne en kunstenaar Koen van den Broek. Beluister de uitzending met Koch hieronder.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief