Alexander Dumarey

De moord op de 8-jarige Jeanne in hartje Brussel in 1906 is één van de verhalen uit 'De verborgen geschiedenis van Vlaanderen'

Geschiedenis VRT NWS

In 1906 werd de 8-jarige Jeanne Van Calck gruwelijk vermoord en achtergelaten in een steegje in Brussel. Jarenlang veroorzaakte de moord beroering in de stad, maar de dader werd nooit gevonden. VRT NWS-journalist Jos Vandervelden en fotograaf Alexander Dumarey tekenden het verhaal op in hun nieuw boek 'De verborgen geschiedenis van Vlaanderen'.

Voor het nieuwe boek 'De verborgen geschiedenis van Vlaanderen' zijn VRT NWS-journalist Jos Vandervelden en fotograaf Alexander Dumare vijftig plekken gaan opzoeken waar geschiedenis is gemaakt, maar waar mensen het amper nog beseffen of kunnen zien. Het boek borduurt verder op een reeks die eerder op vrtnws.be te lezen was. Een van de vijftig fascinerende verhalen uit 'De verborgen geschiedenis van Vlaanderen' krijg je integraal en als eerste te lezen.

Aan het einde van de twintigste eeuw zat België in de greep van de kindermoorden van Marc Dutroux. Maar ook in het begin van de eeuw was dat al zo. De nooit opgehelderde moord op het achtjarige meisje Jeanne Van Calck in Brussel veroorzaakte jarenlang beroering. Angst beheerste de stad, politie en magistratuur werden bedolven onder kritiek en de krantenpersen rolden sneller dan ooit.

Jeanne Van Calck werd vermoord op 7 februari 1906. Haar lijk werd teruggevonden in de Zwaluwenstraat, op de stoeptegels van huisnummer 22. 'De moord in de Zwaluwenstraat' werd jarenlang een begrip. Niets doet vandaag nog vermoeden dat deze straat tussen het Brouckèreplein en de Lakensestraat een straat met een reputatie was. Of moet het de nauwte van de straat zijn? Huis 22 is in 1965 tegen de grond gegaan, net als de andere epoquehuizen. Ze hebben plaats gemaakt voor het ellenlange kantoorgebouw van verzekeraar Allianz. Aan de achterkant ligt het UGC-bioscoopcomplex.

Beluister het gesprek met auteur Jos Vandervelden in Culture Club over 'De verborgen geschiedenis van Vlaanderen'.

De moord op de 8-jarige Jeanne in hartje Brussel in 1906 is één van de verhalen uit 'De verborgen geschiedenis van Vlaanderen'

Alexander Dumarey

Vormloze bundel van bruin papier

In de vroege avond van 7 februari -het was toen al donker- vertrok Jeanne van het huis van haar grootouders aan de Arduinkui. Het meisje was een buitenechtelijk kind, nooit erkend door de vader en woonde bij haar grootouders. Zoals bijna elke avond bezocht ze haar moeder, begeleid door haar grootvader. Uitgerekend die avond moest hij voor het gezelschap verstek laten gaan. Hij had avonddienst als ticketcontroleur in een schouwburg. Jeanne verliet het huis alleen in haar witte schort, geruite jurk en dikke wollen jas. Het was een kille vrijdagavond. Nooit zou ze bij haar moeder aankomen. Nog dezelfde nacht ging de grootvader haar als vermist opgeven bij het dichtsbijzijnde politiekantoor. Op dat moment stond het kantoor al op stelten.

In de Zwaluwenstraat had een werkman van het Alhambratheater een pak aangetroffen. De vormloze bundel van enkele lagen bruin papier vastgebonden met henneptouw lag vlak voor de drempel van het rijhuis met nummer 22. Het pak werd geopend in het politiecommissariaat. De inhoud was verbijsterend. Gewikkeld in de bebloede wollen jas troffen ze het lijk van Jeanne aan. De benen waren aan de lies geamputeerd en ontbraken.

Verontwaardiging en paniek

Pas een week later werden de benen gevonden, dichtbij het Kasteel van Stuyvenberg in Laken. Een dag eerder waren daar de laarzen van Jeanne ondekt, de benen gewikkeld in krantenpapier, van de Brusselse krant Le Soir en de Franse krant Journal de Paris. De kranten stonden op dat ogenblik al vol met nieuws over de gruwelijke moord. Emile Rossel, de oprichter van Le Soir was zelfs nog de nacht na de ontdekking van het ingepakte lijk aan het drukken gegaan. De verontwaardiging in Brussel was groot, de paniek ook.

Lees het verhaal verder op VRT NWS.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief