Sven Rammeloo

De 'moederdag-boekenlijst' van Nina Mouton

Boekentips LangZullenWeLezen

Nu zondag zetten we de moeders in de bloemetjes. Psycholoog en psychotherapeut Nina Mouton is zelf moeder en schreef onlangs 'Mild Ouderschap'. Dit boek ging amper één week na de publicatie al in tweede druk. Ook haar lezingen in heel Vlaanderen lopen vol.

"Het gaat over mild zijn voor je kind, voor je omgeving, maar vooral ook voor jezelf. Zelfzorg is ook een belangrijk deel in mijn boek. Vaak is je buikgevoel als moeder of vader ondergesneeuwd door goedbedoeld advies of alles wat je zelf allemaal al meegemaakt hebt. Mijn boek is een leidraad om dat gevoel terug te vinden." (Nina Mouton op Radio 2)

Wij vroegen aan Nina om een paar interessante boeken voor de moeders op een rijtje te zetten. Boeken die inspireren, rust brengen, helpen, je sterker maken, …en die je als moeder kan lezen als je nog ergens een gaatje 'me-time' in je agenda kan vinden in deze coronatijden. Dit zijn haar tips:

1.Verlangen naar verbinding - Brené Brown:

Nina: Als het om zelfzorg gaat, draait het voor mij om verbinden met jezelf. Zelfzorg is een hoeksteen van ouderschap. Brené legt uit hoe kwetsbaarheid je kracht is. Bevrijdend boek.

2.Onvoorwaardelijk ouderschap – Alfie Kohn:

Nina: Alfie is de grondlegger van het onvoorwaardelijk ouderschap, voor mij is dit de bijbel. Maar zoals dat gaat met handboeken en bijbels: neem eruit wat er voor jou past op dit moment.

3.How2talk2kids:

Nina: De hele reeks biedt vele handvaten om te praten met je kinderen op een geweldloze manier. Vlot leesbaar en meteen toepasbaar.

4.Blijf bij mij - Rika Ponnet:

Nina: Door het ouderschap verandert ook ons partnerschap. Rika legt de dynamieken bloot van je partnerrelatie. Leerzaam boek over hechting in partnerrelaties en hoe je hierin kan verbinden.

5. #nietaankindengezinverklappen – Hanne Luyten:

Nina: Heerlijk relativerend en herkenbaar boek over het moederschap. Met een lach en een traan van ontroering leest dit boek als een trein.

6. Ben ik een goede moeder? – Marijke Libert:

Nina: Marijke interviewde verschillende moeders over hoe ze hun moederschap beleven. In elk verhaal komen thema’s naar boven waar we allemaal wel eens mee worstelen. Als lezer voel je die universele verbinding tussen ons, moeders.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief