©Erik van Grieken

Wouter Bulckaert schreef een biografie over één van de grootste songschrijvers uit de popmuziek: Randy Newman

Non-Fictie Interne Keuken

Hij ziet er uit als een sjofele leraar Frans of als een verzekeringsagent na een lange werkweek. Maar hij componeert volmaakte melodieën en zingt vileine teksten. Dat maakt hem één van de grootste songschrijvers uit de popmuziek: Randy Newman.

In het Engels bestaat het mooie begrip acquired taste. Je zou dat kunnen vertalen als 'verworven waardering': appreciatie van iets wat op het eerste gezicht raar, onaantrekkelijk of zelfs lelijk is.

Randy Newman is acquired taste. Zijn muziek is onmodieus. Zijn stem is op zijn vriendelijkst gezegd merkwaardig en hij zingt bovendien onzuiver. Hij ziet er gewoontjes uit, om niet te zeggen saai of zelfs sullig. Zijn optredens zijn sober: een man aan een piano, geen decor, geen lichtshow.

Maar wat een oeuvre. You've got a friend in me* en Short people** kan u vast mee neuriën. Maar er is veel en veel meer. Niemand heeft zo veel scherpe songteksten geschreven over racisme, godsdienst, oorlog, politiek en schijnheiligheid.

Wouter Bulckaert heeft een biografie geschreven van Randy Newman waarin hij zijn liedjes en zijn stijl fileert. Die stijl is scherp en provocerend. Zaterdag in Interne Keuken kwam Wouter Bulckaert uitleggen waarom de ironie van Randy Newman zo vaak wordt misbegrepen.

*Randy Newman in duet met Lyle Lovett, hier wel met orkest. Collega-muzikanten vinden het een uitdaging Newman te begeleiden omdat hij geen ritme houdt.

**Beelden van de opnamesessie voor de LP Little Criminals (1977)

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief