Wat weten we over de looks van Jezus? Rik Torfs las 'Hoe zag Jezus eruit?' van Willie van Peer

Geschiedenis één

Jezus is een van de meest geportretteerde mannen ter wereld. En toch weet niemand met zekerheid hoe hij er exact uitzag. 'Is het belangrijk om dit te weten' vraagt Danira aan professor Rik Torfs in Vandaag. 'Neen' zegt hij 'maar het prikkelt wel de fantasie'. Nu is er het boek 'Hoe zag Jezus eruit?' van Willie van Peer dat de professor heeft gelezen.

Er zijn trouwens geen historische bronnen die staven hoe hij eruit zag, zelfs in de bijbel is hierover niets terug te vinden. Tegenstanders beschreven hem in de 2e eeuw als lelijk en klein en de eerste afbeeldingen dateren van de 3e eeuw. In het boek beweert Willie van Peer dat we de Christusfiguur 2000 jaar lang verkeerd hebben geportretteerd. Zo is er een afbeelding omstreeks 500 na Christus die hem voorstelt als zeer jong, tijdens een doopritueel in de Jordaan, het moment waarop hij ongeveer 30 jaar was. Veel later verschijnen de zeemzoeterige, geromantiseerde voorstellingen met zelfs een blauwogige Jezus, wat heel onwaarschijnlijk is als inwoner van Palestina.

Wat klopt en wat klopt niet? Herbekijk Rik Torfs in Vandaag naar aanleiding van het boek 'Hoe zag Jezus eruit?' van Willie van Peer.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief