De literaire canon - reportage met Pat Donnez over Dichtertje, De uitvreter en Titaantjes van Nescio

Fictie Klara

De Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal en Letteren (KANTL) en Literatuur Vlaanderen stelt de nieuwste versie van hun literaire canon voor. Van 'Karel ende Elegast' tot 'Het verdriet van België', van 'Elckerlijc' tot 'De avonden', van 'Lucifer' tot 'De Kapellekensbaan'. Acht eeuwen literatuur in 50 boeken!

Dichtertje, De uitvreter en Titaantjes van Nescio

Nescio’s hoogtepunt in zijn oeuvre zijn deze drie romans: De uitvreter, Titaantjes en Dichtertje. Samen vertellen ze Nescio’s eigen levensverhaal en dus zijn ze als geheel opgenomen in de canon. Toen enkele jaren geleden het boek Titaantjes zijn honderdjarige jubileum vierde, bracht radiomaker Pat Donnez hulde aan Nescio.

Frits Grönloh (Nescio) is vooral bekend van zijn drie novellen De uitvreter (1911), Titaantjes (1915) en Dichterje (1918). Ook A.L. Snijders en Tommy Wieringa hebben grote bewondering voor deze gerenommeerde schrijver. Samen met Pat Donnez wandelen zij door het Oosterpark in Amsterdam op zoek naar het monument dat voor de Titaantjes is opgericht.

Ze wandelen er verschillende keren langs zonder het beeld op te merken – zo klein is het monument van Hans Bayens. De drie bronzen titaantjes zitten op een bank en lijken de wandelaars in het park gade te slaan. Pat Donnez vertelt over het hoofdpersonage, Bavink, een schilder die de zon wil vastleggen op een doek, maar daar niet in slaagt. 'Het is die dichotomie, tussen het willen maar niet kunnen, […] wat de essentie uitmaakt van de Titaantjes,' zegt hij. De schilder was altijd ontevreden over zijn werk en noemde het ‘vergeefse pogingen’ en ‘verdienstelijk werk’. Zouden de zorgen van Bavink ook die van Nescio zijn geweest?

Hoe klein het monument is, zo groots is het werk dat Nescio geschreven heeft. Het is jammer dat hij niet ziet hoe drie mannen in het jaar 2020 tegenover zijn titaantjes staan. En hoe zij – alle zes – elkaar langdurig en vol bewondering aankijken.

Herbeluister de reportage op klara.be

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief