De Liefhebber met Frank Judo, auteur van 'Het bewaren waard. Wandelen door een conservatisme langs 21 misverstanden'

Non-fictie Klara

Frank Judo is historicus, jurist, filosoof en auteur. Op zaterdag koos hij de muziek in De Liefhebber op Klara. Judo is al bijna 25 jaar advocaat aan de balie van Brussel en zit sinds 2008 de Vlaamse Juristenvereniging voor. Daarnaast is hij actief in een aantal verenigingen in de culturele sfeer. Als hij zich niet in bedwang kan houden, publiceert hij over juridische, historische en maatschappelijke onderwerpen.

In maart verscheen 'Het bewaren waard' waarin hij een kritische blik op huidige invulling van het begrip conservatisme werpt. Hij neemt de lezer mee langs 21 misverstanden die aan de basis liggen van de karikaturen van het conservatieve denken – of die nu afkomstig zijn van voorstanders of van tegenstanders van conservatisme.

Over Frank Judo

De Brusselse advocaat, historicus en auteur werd in 1971 geboren in Anderlecht en groeide op als een echte Brusseleir. Hij liep school in het Sint-Jan Berchmanscollege in hartje Brussel, waar hij na de schooluren maar al te graag ging proeven van wat de stad hem te bieden had. Zo ging hij op woensdagnamiddagen geregeld met vrienden de befaamde Europalia-tentoonstellingen bezoeken om zich te laten onderdompelen in geschiedenis en cultuur, iets wat hem in zijn verdere leven zou tekenen. Verder ziet hij zichzelf nog in de auto van zijn vader, midden op het Viaduct van Koekelberg, gefascineerd door het bouwwerk en het hele gebeuren, terwijl zijn vader licht gefrustreerd het verkeer trotseerde (Bruzz, 2006).

Aan de KU Leuven studeerde hij Moderne Geschiedenis, Rechten en Filosofie. Hij behaalde diploma’s in onder meer burgerlijk en kerkelijk recht. Hij werd advocaat, sloot zich sinds 1998 aan bij het advocatenkantoor Liedekerke Wolters Waelbroeck Kirkpatrick, maar bleef na zijn studies nog verbonden aan het Instituut voor Constitutioneel Recht aan de KU Leuven. Daar was hij tussen 1998 en 2004 assistent en tussen 2004 en 2017 vrijwillig wetenschappelijk medewerker. Tussen 2003-2004 was hij ook wetenschappelijk medewerker bij de CD&V Senaatsfractie.

Frank Judo heeft hij nog heel wat functies op zijn palmares staan. Zo was hij lid van de Raad van de Orde, de Nederlandse Orde van Advocaten van Brussel, is hij sinds 2008 voorzitter van de Vlaamse Juristenvereniging en was hij lid van de Hoge Raad voor de Justitie. Als advocaat pleit hij niet alleen, maar publiceert hij ook geregeld (academische) artikels. Naast de vele artikels die hij – ook internationaal – publiceerde, van bouwrecht tot handhavingsrecht en verjaringsrecht (om er maar enkelen te noemen), werkte hij ook mee aan verschillende werken over Recht.

De Lage Landen

Als historicus is Judo in de ban van zijn stokpaardje: de geschiedenis van de Lage Landen, meer bepaald de Vlaams-Belgische-Nederlandse verhoudingen. Ook voor deze thematiek kroop hij meermaals in zijn pen en schreef zowel over de historische feiten als over haar potentieel vandaag de dag en in de toekomst. In 2017 kwam 'Belg en bataaf. De wording van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden' uit bij uitgeverij Polis, een historisch-wetenschappelijk werk over de stichting van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden in 1815, een gebied dat zowel België als Nederland omvatte. De Vlaams-Belgische-Nederlandse interactie zal doorheen zijn werk blijven doorsijpelen en ook zijn visie naar de toekomst van beide landen kleuren. Daarbij moeten we volgens hem het wantrouwen dat soms leeft tussen beide culturen vervangen door openheid voor een gemeenschap mét interne culturele diversiteit.

Conservatisme

Eind maart 2022 kwam zijn werk 'Het bewaren waard' uit bij de nog jonge uitgeverij Ertsberg. Judo slaagt met dit werk een iets andere weg in, en pleit voor een 'verleerd' conservatisme door een reeks mythes en aannemingen over de term onderuit te halen. Dit doet hij steeds op een historische onderbouwde manier. Hij levert daarbij kritiek op de manier waarop conservatief zijn vandaag de dag wordt ingezet, die volgens hem niet strookt met de werkelijke betekenis van het woord.

In april 2022 verscheen 'De Zeven Woorden van de Lage Landen' bij Uitgeverij Verloren, waartoe Judo bijgedragen heeft als redacteur. Het werk wordt gepubliceerd naar aanleiding van de 125e verjaardag van het Algemeen Nederlands Verbond en vat de kern van de Lage Landen samen aan de hand van zeven kernwoorden, namelijk Taal, Water, God, Vrijheid, Muziek, Weven en Smaak.

Herbeluister De Liefhebber met Frank Judo op Klara.be.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief