De leeuw van Vlaanderen van Hendrik Conscience in de literaire canon - met Kris Humbeeck

Fictie Espresso

De Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal en Letteren (KANTL) en Literatuur Vlaanderen stelt de nieuwste versie van hun literaire canon voor. Acht eeuwen literatuur in 50 boeken! Tien weken lang dompelt het ochtendprogramma 'Espresso' op Klara je onder in één van de boeken.

‘Hij leerde zijn volk lezen’: met deze woorden eerde Vlaanderen ooit Hendrik Conscience. Maar tegenwoordig is de publieke opinie minder aardig voor de auteur van 'De Leeuw Van Vlaanderen'. Vier jaar geleden publiceerden letterkundigen Kris Humbeeck en Kevin Absilis een studie waarin ze de slechte reputatie van Conscience probeerden te counteren. Kris Humbeek vertelt waarom Conscience volgens hem toch een plaats verdient.

Aan zijn liefde voor Vlaanderen kan geen lezer twijfelen, stelt Humbeeck. Maar aan zijn liefde voor België evenmin. Zijn liefde gaat vooral uit naar de Belgische grondwet waarin etnisch verschillende groepen de kans krijgen om vreedzaam met elkaar te kunnen samenleven. Ze hoeven immers geen afstand te doen van de eigen taal, zeden en gewoonten. En dat is de essentie van de moderne democratie. Om die reden is Hendrik Conscience een overtuigd democraat en geen ‘fanatist’ zoals anderen hem noemen.

Maar waarom zijn sommigen dan geneigd te denken dat Conscience extreemrechts en intolerant was? In ‘De Leeuw van Vlaanderen’ keert het Vlaamse volk zich tegen de liberale grondwet. Maar dat wil uiteraard niet zeggen dat volgens Conscience het Vlaamse volk België moet domineren of koloniseren. In tegendeel, in het verhaal laat hij de Walen in hun waarde en geeft hij juist kritiek op de Vlaamse beweging. 'Maar naast democraat is Conscience vooral een verteller van de eerste rang,’ benadrukt Humbeeck. ‘Een verteller met een heerlijk divers oeuvre.’

Het volledige fragment kan je beluisteren op Klara.be

Of download de podcast met alle afleveringen over de 50 boeken uit de vernieuwde literaire canon.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief