De LangZullenWeLezen-zomerlijst: '20 om te lezen in de zomer van 21'

Boekentips LangZullenWeLezen

Vakantie voor de boeg en nog op zoek naar spannende en ontspannende lectuur? Laat je inspireren door de LangZullenWeLezen-zomerlijst met 20 boeiende boeken voor de zomer getipt door Boekhandels Vlaanderen, de vereniging van lokale boekhandelaars. Wie deelneemt aan de boekenquiz, maakt kans op een boekenbon die kan ingeruild worden voor boeken uit de lijst '20 om te lezen in de zomer van 21'.

'20 om te lezen in de zomer van 21'

De leestips van de boekhandels zijn verzameld in de lijst  ’20 om te lezen in de zomer van 21’ : een mix van actuele titels, fictie en non-fictie, spannende, ontspannende boeken en ook kinder- en jeugdliteratuur staat er tussen. Laat de zomer én het leesplezier beginnen!

1. De overlevenden - Alex Schulman

Ruth Joos tipte 'De Overlevenden' in de laatste aflevering van ‘Brommer op zee’ als een boek dat deze zomer vaak gelezen zal worden. Volgens Christophe Vekeman 'wordt de kernzin van 'De overlevenden' uitgesproken door een therapeute in het boek en die luidt: ‘Soms, als je iets traumatisch hebt meegemaakt, verandert de psyche de herinneringen.’ Wie dat nadrukkelijk nonsens wil vinden, laat 'De overlevenden' beter ongelezen, en mist bijgevolg een boek van een schrijver met veel oog voor detail, die overtuigend aantoont dat het leven geen pretje is als je je kindertijd niet zomaar achter je gelaten hebt, maar hebt overleefd.'

Ook op langzullenwelezen.be staan erg positieve recensies. Dit is wat lezer Cindy Vanarwegen schreef over het boek:

‘Alex Schulman beschrijft het leven van drie broers die opgroeien in het idyllische Zweden. Wie er ooit met vakantie ging, kan zich perfect een voorstelling maken van de beschreven landschappen met meren, bossen en rode huisjes.[…]Wat eerst opvalt aan het boek is de structuur. De overlevenden kenmerkt zich door een aparte verhaalopbouw die mee de kracht van het boek uitmaakt. […] Uiteindelijk wordt de lezer verrast door een onverwacht en pakkend einde. In schril contrast met het sprookjesdecor waarin het leven van de drie jongens zich afspeelt, verlopen hun kinderjaren niet op rozen.'

2. Arsène Lupin. Gentleman inbreker - Maurice Leblanc

'De boeken sluipen echt op zijn Arsène Lupins de bestsellers-lijst binnen,' vertelde Martijn Couwenhoven in De Wereld Vandaag op Radio 1. De uitgever ziet de Netflix-serie als een geschenk voor zijn uitgeverij. Zo heeft hij al 10.000 boeken verkocht. De serie op Netflix over Assane Diop, een gentleman-inbreker die zich door Lupin laat inspireren, is razend populair. De boeken zijn dat dus ondertussen ook weer.

‘Wees gewaarschuwd, goede lezer, bij de eerste ontmoeting raak je gecharmeerd, de volgende keer ben je verkocht en nadien wil je Lupin volgen waar hij je ook naar toe voert.’ (Uit het voorwoord van Bart Van Loo)

In Arsène Lupin. Gentleman inbreker zijn de eerste negen Lupinverhalen opgenomen, voor het eerst uitgegeven in 1907. Ze vormen de literaire geboorteakte van de Robin Hood van de belle époque, die steelt van de rijken en opkomt voor de armen.

3. Beer - Marian Engel

Iedereen leest 'Beer' van Marian Engel, het cultboek uit de jaren 70 waarin een vrouw een (seksuele) relatie begint met een volwassen beer. 'Onzin', zegt Saskia De Coster in Culture Club op Radio 1, 'want 'Beer' is veel meer dan dat.'

In 1976 werd er een 'schandaalroman' gepubliceerd. 'Bear' was het compacte relaas van een academica uit een bibliotheek die zich ineens in het hoge Noorden van Canada op een eiland weet met een beer. Het boek werd recent vertaald en beleeft een ware renaissance.

Christophe Vekeman las het boek voor Pompidou op Klara en hij vond het ‘een bevreemdend boek van een eigenzinnige schrijfster met een verhaal dat sterk in zijn schoenen staat'. En ook Ruth Joos tipte het boek in de tweede aflevering van Brommer op zee.

4. De geschiedenis van mijn seksualiteit - Sofie Lakmaker

LangZullenWeLezer Ria Delaere schreef over dit boek de volgende lovende samenvatting:

‘Sofie Lakmaker geeft in haar debuutroman op een sublieme wijze haar zoektocht als tiener en jongvolwassene weer, een zoektocht om wat meer te mogen worden wie ze wil zijn. Ze stelt zich open naar de lezer en schrijft vlotjes, spontaan, lief, gevoelsvol, verklarend en soms grappig. Ze zegt waarom ze zus of zo over anderen of situaties denkt. Wat dit met haar doet. Hoe ze twijfelt. Hoe ze wordt omringd. Hoe ze liefheeft. Hoe ze zich eenzaam voelt en onbegrepen. Hoe ze toch verder gaat. Ik kijk uit naar haar volgende boek.’

De Brommer op zee boekenclub las ook 'De geschiedenis van mijn seksualiteit' van Sofie Lakmaker. 'Wie dit boek leest, gaat gegarandeerd lachen en gegarandeerd huilen', ronde Bent Van Looy het gesprek met Sofie Lakmaker in Culture Club op Radio 1 af.

5. Zwemmen in het donker - Tomasz Jedrowski

Lezer Rudy Blom vond ‘Zwemmen in het donker’ ‘een heel mooi liefdesverhaal in een communistisch Polen. Prachtig debuut! Sterke aanrader!’

'Polen, 1980. De angstige, gedesillusioneerde Ludwik Gowacki, die binnenkort afstudeert aan de universiteit, is samen met de rest van zijn klas naar een landbouwkamp gestuurd. Hier ontmoet hij Janusz. Samen brengen ze een droomachtige zomer door met zwemmen in afgelegen meren, het lezen van verboden boeken en verliefd worden.
Maar als de zomer voorbij is, gaan de twee noodgedwongen terug naar Warschau, naar de harde realiteit van het leven onder de communistische partij. Verbannen uit het paradijs moeten Ludwik en Janusz beslissen hoe ze zullen overleven, en door hun verschillende keuzes worden ze uit elkaar gedreven', staat er op de achterflap van het boek te lezen.

6. Meneer Wilder en ik - Jonathan Coe

Voormalig VRT-journalist Lucas Vanclooster hoopt dat Jonathan Coe, auteur van onder meer 'Meneer Wilder en ik', ooit nog een Nobelprijs wint.

Lucas Vanclooster nodigde zichzelf uit voor het programma Interne Keuken, hoewel hij weet dat ze daar niet aan 'romans doen'. Het boek is volgens Vanclooster een biopic én een roman: in de roman steekt een levensverhaal waarin een film steekt...

In zijn nieuwste roman graaft Jonathan Coe in het leven van filmlegende Billy Wilder.

Christophe Vekeman las het boek voor Klara en vond het ook uiterst geslaagd. Lees zijn recensie: 'Meneer Wilder en ik' is niet alleen leerrijk en interessant, het is vooral een sprankelend verhaal'

7. De geheugenpolitie - Yoko Ogawa

Yoko Ogawa geldt als een van de grootste Japanse schrijvers van de voorbije decennia. Haar roman ‘De geheugenpolitie’ gaat over totalitarisme, stil verzet, en over wat ons nog menselijk maakt als steeds meer van wat we kennen verdwijnt. De auteur leeft teruggetrokken en geeft zelden interviews, de organisatoren van het Passa Porta Festival waren dan ook bijzonder verheugd dit jaar met haar in gesprek te kunnen gaan.

‘Zoals alle dystopieën is ook 'De geheugenpolitie' een ráár boek, dat duidelijk mikt op appreciatie vanwege de meer verbeeldingskrachtige literatuurliefhebber, die zijn leespret niet door een gebrek aan fantasie wil laten begrenzen. Het speelt zich af op een eiland waar iets heel bijzonders en ook onrustbarends aan de hand is: dingen verdwijnen de hele tijd. Enfin, niet zomaar dingen, of niet alléén dingen, dieren of voorwerpen, maar ook het idee erachter, het concept, het fenomeen, het Ding an sich, om met Kant te spreken. Of om het te zeggen met de romanschrijfster die de ik-figuur in het boek is’, legde Christophe Vekeman op Klara uit of zoals hij het noemde: 'Cancel culture avant la lettre'.

8. Meisje, vrouw, anders - Bernardine Evaristo

Els Van Haute is één van die lezers die regelmatig recensies op LangZullenWeLezen post. Ze noemt zichzelf een echte letterfretter en leest vooral boeken geschreven door vrouwen'. Een daarvan is - ‘Meisje, vrouw, anders’ door Bernardine Evaristo. Een ‘Booker Prize- winnaar’ trouwens.

‘’Meisje, vrouw, anders’ valt met geen enkel ander boek te vergelijken. Als ik toch ergens een vergelijk moet maken dan komt de serie ‘I May Destroy You’ het dichtst in de buurt. Ze hebben beide een sprankelende, wervelwindachtige hedendaagsheid. Boordenvol boeiende, menselijke, zoekende personages.
In dit geval 12 personages van kleur, variërend qua afkomst, leeftijd, levenservaring, sociale status en zo veel meer. Enorm verschillend van elkaar én van mij. Toch voelde ik een grote verbondenheid. De taal van de personages spat van het papier, zonder hoofdletters of punten aan het einde van een zin, wat even wennen is maar waarvan je algauw denkt: ja zo hoort het, waarom doen niet meer schrijvers dit!?'( (Els Van Haute)

9. Wolfzomer - Hans Rosenfeldt

Ook de liefhebber van het spannende boek komt met ‘Wolfzomer’ van Hans Rosenfeldt in deze zomerlijst aan zijn trekken. Rosenfeldt woont in het noorden van Zweden en is een succesvol auteur van thrillerreeksen.

Waarover gaat het boek? Op de achterflap staat: 'Een dode wolf. Een mislukte drugsdeal. Een slaperig stadje in het noorden van Zweden. Een ongenadige zomer. Wolfzomer speelt zich af in Haparanda, in het noorden van Zweden, vlak bij de grens met Finland. Er wordt een dode wolf in de bossen gevonden, en in de maag van het beest ontdekt de politie de resten van een mens. Al snel wordt duidelijk dat deze man betrokken was bij een mislukte drugsdeal in Finland, en vanaf dat moment weet politieagente Hannah Wester dat haar normaal zo rustige zomer volledig op zijn kop zal staan.
Terwijl Hannah en haar collega’s proberen uit te zoeken hoe de man in de bossen van Haparanda terecht is gekomen, wordt het kleine grensstadje opgeschrikt door een reeks gewelddadige gebeurtenissen. Er is duidelijk nog iemand op zoek naar antwoorden, en die laat zich door niets of niemand tegenhouden.'

10.Valse getuige - Karin Slaughter

Het is stilaan een traditie: De Nederlandse uitgever van de Amerikaanse misdaadauteur Karin Slaughter zorgt ervoor dat elk nieuw boek van haar eerst in het Nederlands verschijnt, nog voor de Engelse release. Slaughter heeft dus een speciale band met haar lezers in Vlaanderen en Nederland. Dat vertelde ze tijdens haar laatste bezoek aan ons land in 2019.

Deze samenvatting lees je achter op het boek ‘Valse getuige’: 'Leigh en haar zus Callie zijn geen slechte mensen, maar op een avond meer dan twintig jaar geleden hebben ze iets vreselijks gedaan. Het resulteerde in een leven dat getekend werd door schuldgevoelens, verraad en geheimen.
Jaren later heeft Leigh, inmiddels werkzaam bij een succesvol advocatenkantoor, de herinneringen aan die avond verdrongen. Tot ze tegen haar wil gedwongen wordt om een nieuwe cliënt aan te nemen en de grond onder haar voeten wegvalt. Want de man weet wat er destijds is gebeurd. Hij weet wat Leigh en Callie hebben gedaan. En tenzij ze hem stoppen, zal hij hun levens verwoesten…'

11. Middernachtbibliotheek - Matt Haig

Toen het boek ‘The Midnight Library’ van Matt Haig in 2020 uitkwam, werd het een enorme hype. Linde Merckpoel las het ook en vertelde erover in ‘Culture Club’. 'Ik had niet gedacht dat ik er achteraf nog zoveel over zou nadenken.'

'Het is een interessant boek, dat gaat over een Britse jonge vrouw die Nora Seed heet. Ze werkt in een muziekwinkel, wat op zich fascinerend klinkt, maar dat is eigenlijk het enige om echt vrolijk van te worden in haar leven. Ze is een eenzaam figuur, heeft veel spijt van bepaalde beslissingen in haar leven en heeft het gevoel dat ze iedereen heeft teleurgesteld. Ze heeft enkel een kat, die dan ook nog eens overreden wordt. Als dat gebeurt, beslist ze dat ze niet meer verder wil leven. Die avond belandt ze ergens tussen leven en dood, in de ‘Midnight Library’. De Library is een soort voorportaal dat eruitziet als een bibliotheek, met een bibliothecaresse die Nora nog kent van vroeger op school. De bibliotheek staat vol met eindeloze rijen groene boeken. Elk boek beschrijft het leven van Nora Seed, als ze op bepaalde momenten in haar leven een andere beslissing zou hebben genomen.’(Linde Merckpoel)

12. De tweede plaats - Rachel Cusk

Klara-redacteur en columniste Heleen Debruyne las ‘De tweede plaats’, het nieuwe boek van Rachel Cusk. In Pompidou vertelde ze waarom dit boek een aanrader is.

Rachel Cusk ontpopte zich de voorbije jaren tot één van de origineelste stemmen in de Angelsaksische literatuur. Tegelijk is het een veelbesproken figuur. 'Dat begon in 2001 toen ze ‘A life’s work’ schreef, een boek over het eerste jaar als moeder na de geboorte: borstvoeding en alle ellende van het moederschap,' vertelt Debruyne. ‘Ze werd meteen verketterd als een gevallen vrouw, een slechte moeder.'

Nu is er ‘De tweede plaats’. De tweede plaats slaat op een tweede verblijf, een huisje op een domein. 'Het is een brievenmonoloog,' vertelt Debruyne. 'Ene ‘M.’ woont bij een man in een prachtig landgoed aan de zee, maar ze mist toch iets in haar leven. Ze bespreekt met de man dat ze de plek wil ombouwen tot een residentieplek voor kunstenaars. Ze contacteert kunstenaar 'L.', iemand die ze al heel haar leven volgt....Heleen Debruyne is enthousiast: ''De tweede plaats' gaat over vrouwelijkheid, moederschap, verwachtingen van het leven, kunst...'

13. Ik ga leven - Lale Gül

In haar debuut 'Ik ga leven' breekt de Nederlandse schrijfster Lale Gül radicaal met de streng-islamitische opvoeding die ze van haar Turkse ouders kreeg. Het boek werd meteen een bestseller, maar daar zat ook een keerzijde aan. Haar familie zette haar aan de deur, en ze ontving verschillende doodsbedreigingen, vertelt ze in De Afspraak op Canvas.

Tot haar zeventiende ging ze naar de Koranschool van de Stichting Milli Görüs. Daar leerde ze hoe ze zich als vrouw in de maatschappij hoort te gedragen: in dienst van de man, mét hoofddoek en zonder mening. Dus begon ze aan een dubbelleven waarin ze alles uitprobeerde wat volgens de school verboden is. Tot grote onvrede van haar ‘verwekkers’, zoals ze haar ouders noemt. Maar hoe moet het verder? Kan ze haar eigen pad gaan en toch contact houden met haar familie? Hoe voelt het om gerecupereerd te worden door extreem-rechts? En hoe ziet ze haar toekomst? Op die vragen antwoorde ze in Touché op Radio 1.

14. De verdwenen piano’s van Siberië - Sophy Roberts

'De verdwenen piano's van Siberië' is het eerste boek van reisjournaliste Sophy Roberts. Daarin is elk hoofdstuk een speurtocht naar een piano in telkens een ander deel van het onmetelijke Siberië. Pianiste Véronique Rubens vertelde erover in Music Matters.

De Britse reisjournaliste Roberts gaat voor de Mongoolse pianiste Odgerel Sampilnorov op zoek naar een instrument. Een moeilijke zoektocht, want het Siberisch klimaat heeft alles om de piano's te vernietigen. De schrijfster gaat daarvoor eeuwen terug in de tijd. Of Sophy Roberts op grote schatten gestoten is, lees je in haar debuut 'De verdwenen piano's van Siberië'.

15. Ik ben een eiland - Tamsin Calidas

De Britse journaliste Tamsin Calidas ruilde haar drukke bestaan in Londen in voor een landelijk leven op een klein Schots eiland. Een avontuur dat weinig leek op de idylle die ze zich had voorgesteld, beschrijft ze in haar boek 'Ik ben een eiland', verschenen bij Pluim. Christophe Vekeman las voor Pompidou 'Ik ben een eiland' van Tamsin Calidas. Daarin vertelt Calidas het verhaal van een vrouw die eenzamer is dan Robinson Crusoe... tot ze besluit het tij te keren.

Vekeman vertelt: ‘Wat er allemaal gebeurt, is te veel en te erg om op te noemen, dus ik doe slechts een willekeurige greep. Het begint ermee dat haar vriend Rab, die sinds de aanvang van het eilandavontuur aanzienlijk meer rookt en drinkt dan voorheen, op een dag zich hardop afvraagt of ‘dit het nu’ is, waarna Tamsin haar kinderwens maar niet in vervulling ziet gaan, na haar breuk met Rab door haar mede-eilandbewoners nog minder geaccepteerd wordt dan al het geval was, haar beide handen breekt, haar stem verliest, bloed ophoest, blutter dan blut is en zelfs zo’n honger lijdt, op zeker ogenblik, dat zij zich genoopt ziet bladeren te eten. […]

Lezer Els Van Haute schrijft in haar recensie: ‘Dit alles overleven is een krachtige tour de force, het zo hartverscheurend, zielsontroerend opschrijven getuigt van een groots talent. Laat Reese Witherspoon dit verhaal ook verfilmen, opdat het belangrijk is dat iedereen indrukwekkende verhalen als dat van Tamsin Calidas kent!’

16. De ontdekking van Urk - Matthias M.R. Declercq

De Gentse auteur Matthias Declercq heeft dit jaar de zesde Confituur Boekhandelsprijs ontvangen. Hij kreeg de prijs voor zijn boek 'De ontdekking van Urk'. Hierin vertelt hij over het leven in een besloten gemeenschap in Urk, in het noorden van Nederland. De Confituur Boekhandelsprijs is een symbolische prijs. Het zijn onafhankelijke boekhandelaars en hun klanten die gekozen hebben. ‘En dat maakt het ook bijzonder’, reageerde Mathias Declercq op de prijs. En recent werd 'De ontdekking van Urk' bekroond met een onderzoeksjournalistiek-prijs: de Loep.

Het is 2009. Matthias M. R. Declercq is sinds een paar maanden journalist bij De Morgen. Behalve wat verhalen over verkeersongevallen, griepvaccins en treinstakingen heeft hij nog niet veel geschreven. En dan wordt er een moord gepleegd op Urk, Nederland. Hij wordt uitgestuurd, het is zijn eerste buitenlandse opdracht. Matthias M. R. Declercq is ontevreden over het artikel dat hij destijds over de moord op Urk heeft geschreven. Urk blijft Matthias M. R. Declercq door het hoofd spoken. Hij wil slagen waar hij destijds heeft gefaald: hij wil Urk doorgronden en de Urkers begrijpen. Hij beslist: ik verhuis naar Urk, ik ga er wonen, ik word Urker met de Urkers. Matthias M.R. Declercq trok een half jaar in bij een gezin met 6 kinderen.

17. Hoe mooi wij waren - Imbolo Mbue

De naar de VS verhuisde Kameroenese schrijfster Imbolo Mbue onderzoekt in haar net vertaalde roman de exploitatie van West-Afrika door Westerse multinationals en corrupte regeringen. 'Hoe mooi wij waren' verscheen bij De Bezige Bij. Catherine Vuylsteke las het en vindt het best wel een knap boek. Dit vertelde ze in Pompidou:

'Hoe mooi we waren' is het tweede boek van Mbue maar Vuylsteke legt uit dat dit eigenlijk haar eerste is omdat Mbue, net 40 geworden, er 16 jaar geleden al aan begonnen is. 'Ze heeft het toen niet afgemaakt. Ze heeft eerst een ander boek geschreven over emigreren naar de VS met de titel 'Zie de dromers'. Haar debuut was ontzettend succesvol en het is surfend op dit succes dat ze nu in maart 'Hoe mooi we waren' heeft uitgegeven. Deze laatste was een moeilijker boek om te schrijven omdat het over haar jeugd gaat. [...] Het gaat niet alleen over olievervuiling. Maar wat er zo knap aan is, is dat Mbue dat tragische verhaal met een enorme zwierigheid en lichtheid, een vreemd woord voor zo'n situatie, en met veel humor vertelt.'(Catherine Vuylsteke)

18. Dagboek van een natuurjongen - Dara McAnulty

In de categorie Young Adult schittert ‘Dagboek van een natuurjongen’. 'In dat dagboek houdt', volgens de achterflaptekst, 'de vijftienjarige Dara McAnulty bij hoe zijn wereld verandert, van voorjaar naar zomer, van herfst naar winter, thuis, op school, buiten in de natuur en in zijn hoofd. Beeldend, ongepolijst, levendig en prachtig geschreven: in dit bijzondere boek wordt de wereld verkend vanuit het perspectief van een autistische tiener, die bezig is met huiswerk, examens en vriendschappen naast zijn leven als natuurbeschermer en milieuactivist. Vol ontzag en verwondering beschrijft Dara de bijzondere ontmoetingen in zijn tuin en in het wild, ontmoetingen met merels, zwanen, rode wouwen, kiekendieven, kikkers, paardenbloemen, leeuweriken, vleermuizen, pinksterbloemen, sneeuwhazen en allerlei andere soorten. Met eenzelfde kracht en warmte schildert hij een liefdevol en ontroerend portret van zijn familie: een hecht gezin dat zijn eigen weg zoekt in de wereld. 'Dagboek van een natuurjongen' is een uniek boek van een zeer jong talent, dat nog lang zal blijven nazingen in het hoofd van elke lezer.'

De LangZullenWeLezen-zomerlijst: '20 om te lezen in de zomer van 21'

19. Onderwater - Carll Cneut

‘Onderwater’ is een verbluffend tekenboek dat zowel kinderen als volwassenen zal verrassen. Een groot kleur- en tekenboek waarin je leert tekenen met topillustrator Carll Cneut. Geef de waterdieren in dit boek kleur en vorm, vervolledig ze, teken hun wereld. Je mag kleuren, schilderen en krijten. En neen, je hoeft niet binnen de lijntjes te blijven!

20. Witje - Paul de Moor/Kaatje Vermeire

Een bijzonder kunstprentenboek over de kleur wit, over niet naar buiten kunnen, op jezelf aangewezen zijn en dromen. Over Witje die binnen speelt in haar veilige witte kamer in een wit huis in een wit land omringd door een witte zee. Illustratrice Kaatje Vermeire laat de kamer van Witje tot leven komen in een ode aan de verbeelding. Auteur Paul de Moor: "Die dag zag ik dat wit veel kleuren is en dat zwart veel kleuren is en dat kleuren veel kleuren zijn. En ik herinner me hoe blij ik was dat ik dat zag."

Win boeken!

De hele zomer lang kan je op langzullenwelezen.be en Radio1.be deelnemen aan de zomerboekenquiz en maak je wekelijks kans op boeken uit de lijst ’20 om te lezen in de zomer van 21’. Elke week schotelen we 2 nieuwe vragen voor en hoe vaker je deelneemt hoe meer punten je spaart en hoe meer kans je maakt om op het einde van de zomer het superpakket met àlle 20 boeken uit de lijst te winnen.

Neem hier deel aan de wedstrijd en win je vakantieboeken!

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief