De website langzullenwelezen.be gaat begin volgend jaar offline en de informatie wordt sinds 1 november niet meer aangevuld. Wil je op de hoogte blijven van het laatste boekennieuws uit de VRT-programma's en leestips ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

De LangZullenWeLezen-eindejaarslijst- 20 om te lezen in 20

LangZullenWeLezen

't is zover, dit is de top 20 van onze eindejaarslijst-wedstrijd. We vroegen jullie de afgelopen weken om ‘het boek uit 2019 dat jou uit je slaap hield’ te nomineren. Dit zijn de boeken waardoor jullie slaapgebrek het afgelopen jaar toegenomen is: je lag erdoor te tobben, je nek was stijf omdat je te lang in dezelfde houding had zitten lezen en kon daardoor niet in slaap vallen, je kreeg nachtmerries omdat het zo spannend was of je las gewoon tot in de vroege uurtjes door. Is je goede voornemen ‘meer boeken lezen in 2020’ dan bieden wij jou graag dit lijstje ter inspiratie aan.

1. Het moois dat we delen van Ish Ait Hamou

2. 1942 –het jaar van de stilte van Herman Van Goethem

3. Let op mijn woorden Griet Op de Beeck

4. Otmars zonen van Peter Buwalda

5. Mag je haaien aaien van Katrijn De Wit

6. Normale mensen van Sally Rooney

7. Nachtouders van Saskia De Coster

8. Laatste weduwe van Karin Slaughter

9. Ik verzamel opa’s van Tom Wouters & Julie Vangeel

10. De testamenten van Margaret Atwood

11. Zonder liefde van Stefan Brijs

12. Het blauwe schrift van Jef Stroo

13. De meeste mensen deugen van Rutger Bregman

14. Kamer in Oostende van Koen Peeters

15. Helium van Bart Moeyaert

16. Op aarde schitteren we even van Ocean Vuong

17. Dit is mijn moeder van Tommy Wieringa

18. Op missie naar de zeebodem van Jan Leyssens en Joachim Sneyers

19. Bloedmaan van Johnny Bollé

20. De pruimenpluk van Dimitri Verhulst

Hier vind je een overzicht van de boeken.

De top 20 is een mooie mix geworden met boeken van bekende en minder bekende auteurs. En er is plaats voor fictie, non-fictie en vaak mooi geïllustreerde kinderboeken zoals ‘Ik verzamel opa’s‘ , ‘Op missie naar de zeebodem’ en ‘Mag je haaien aaien’.

Koploper is ‘Het moois dat we delen’ van Ish Ait Hamou. Zijn fans hebben vier jaar op zijn nieuwe boek moeten wachten en het stond na drie dagen in de winkel al op nummer één. Meer over het boek kan je hier vinden.

Op de tweede plaats staat ‘1942-het jaar van de stilte’. Dit non-fictie boek van historicus en rector van de universiteit Antwerpen Herman Van Goethem heeft dit jaar zelfs voor de naamsverandering van het ‘Delwaide’-dok in de haven van Antwerpen gezorgd. Herbekijk hier het interview in De Afspraak.

En ook Griet Op de Beeck heeft een plekje in de top 3. Na de heisa rond het vorige boek 'Het beste wat we hebben' is Griet onderuit gegaan. Het woord 'misbruik' heeft ze doelbewust in 'Let op mijn woorden' vermeden hoewel de anorexia van Lise uit het boek ermee te maken heeft. In Vandaag getuigde Griet over haar eigen worsteling met haar gewicht. Bekijk het hier.

De Bookspot Lezersprijs ging eerder dit jaar naar ‘Otmars zonen’ van Peter Buwalda. En ook jullie stemden hem in onze top 20. Een interview over dit boek in Van Gils en Gasten vind je hier.

Onze lezers lezen blijkbaar nog graag het werk van Vlaamse en Nederlandse auteurs. ‘Kamer in Oostende’ van Koen Peeters, ‘Helium’ van Bart Moeyaert, ‘De meeste mensen deugen’ van Rutger Bregman,’ Nachtouders’ van Saskia De Coster , ‘Zonder liefde’ van Stefan Brijs, “De pruimenpluk’ van Dimitri Verhulst werden allen genomineerd voor deze eindejaarslijst.

Maar uiteraard kunnen een aantal vertalingen van grote kleppers ook niet in de lijst ontbreken. Zo heb je de debuutroman ‘Op aarde schitteren we even’ van de Vietnamees-Amerikaanse schrijver Ocean Vuong. Herbeluister hier.

Normale mensen’ van Sally Rooney is de opvolger van haar veelgeprezen debuutroman ‘Gesprekken met vrienden' en staat maar liefst op nummer zes.

En ook de marketingcampagne van de Canadese Margaret Atwood die met ‘ De Testamenten’ het langverwachte vervolg breide aan haar 35 jaar geleden geschreven “The handmaid’s tale” heeft in Vlaanderen blijkbaar gewerkt. Zij haalt nog net de top 10. Meer over het boek, kan je hier vinden.

De Amerikaanse schrijfster Karin Slaughter is een van de populairste thrillerauteurs van het moment. Ze verkocht al meer dan 35 miljoen boeken in 36 landen en wordt ook wel eens de "queen of crime" genoemd. Ze was dit jaar in ons land om haar nieuwe misdaadroman “Laatste weduwe” voor te stellen. En ook dat heeft zijn vruchten duidelijk afgeworpen. Lees hier meer.

Opvallende verschijningen in onze top 20 zijn ‘Het blauwe schrift’ de debuutroman van Jef Stroo. Het verhaal speelt zich af tijdens het Interbellum. En ‘Bloedmaan’ , de tweede thriller van Johnny Bollé, die ook al wat recensies op Langzullenwelezen.be kreeg. Lees ze hier.

WIN DEZE 20 BOEKEN

Voor je naar de boekenwinkel holt om deze 20 boeken te kopen, neem tot 5 januari deel aan de wedstrijd op langzullenwelezen.be en win alle boeken uit de eindejaarslijst! Samen met een hoofdkussen voor nachten vol leesplezier.Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief