Herbekijk de laatste seizoensaflevering van 'Brommer op zee' met Franca Treur, K. Schippers, Aimée de Jongh

Brommer op zee

In Brommer op zee interviewen Ruth Joos en Wilfried de Jong wekelijks schrijvers en dichters over hun werk. In deze laatste aflevering van het eerste seizoen: Franca Treur, K. Schippers en Aimée de Jongh.

Nieuwe boekentips

'De overlevenden' van Alex Schulman. De schrijver is een bekende Zweed. Hij schrijft over zichzelf en zijn familie met twee broers. 'Plots begon iedereen het boek te lezen. Het wordt ook als literaire bestseller aangekondigd', legt Ruth Joos uit. Ruth denkt dat het veel gelezen zal worden deze zomer. 'Het is echt een aangenaam boek,' volgens haar.

Wilfried de Jong koos 'Gare Du Nord' van de Vlaming Eric Min als tip. Hij studeerde letteren en wijsbegeerte. En hij beschrijft waarom al die Belgische en Nederlandse kunstenaars naar Parijs trokken.

Peter Verhelst schreef de nieuwe dichtbundel '2050'. 'Dichters kunnen in de toekomst kijken en wij willen wellicht in deze tijd allemaal eens in de toekomst kunnen kijken,' legt Joos uit. 'Heel beeldend en hele kleine intieme momenten. En je zit soms echt in een andere tijd en dan neemt hij je zachtjes weer met een beeld bij de hand', omschrijft Joos.

Hibernation (overwintering) is een fotoboek van Sander van Wettum. Er staan foto's in van vakantieplekken in tijden dat er geen vakantie is. Het ziet er altijd erg mistroostig uit. Het ergste zijn de lege zwembaden. Er staan ook foto's in van palmbomen met plastic rond om ze de winter te doen overleven, legt de Jong uit.

K. Schippers en Aiméé de Jongh

Aimée de Jongh (1988) maakte een graphic novel 'Dagen van zand' die zich afspeelt in het Amerika van 1937. Een jonge fotograaf wordt gevraagd de zogenaamde 'Dust Bowl' (een periode van droogte en stofstormen op prairievlakten) vast te leggen in Oklahoma. Hij komt angstvallig dichtbij de ellende die boeren daar meemaken.

K. Schippers (1936) vertelt over zijn net verschenen boek 'Nu je het zegt', waarin de schrijver zich een weg door Londen baant, op zoek naar een adres. Hij verdwaalt en komt via verschillende voorbijgangers terecht in een wereld vol motto’s en letterspelen die hem leiden naar iets heel anders dan de gezochte straat.

De boekenclub met Tommy Wieringa

Tommy Wieringa ging in gesprek met zijn lezers. De Boekenclub (her)leest namelijk komende maand samen met de auteur 'Joe Speedboot'.

Het verfilmde gedicht

Het verfilmde gedicht was deze keer het nog niet eerder gepubliceerde gedicht 'Het gelijk aan mijn zijde' van Toon Tellegen. Het werd geanimeerd door Tina de Groot en ingesproken door Joost Prinsen.

Franca Treur in het schrijfhok

En in het schrijfhok zat: Franca Treur.

Herbekijk deze en alle andere afleveringen op vrtnu.be

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief