'De kunst van het vergeten. Naar een filosofie van de vergankelijkheid' - Stéphane Symons

Non-Fictie Klara

Waarom is het vergeten zo belangrijk in de filosofie? Stéphane Symons is verbonden aan het Centrum voor Metafysica, Godsdienst- en Cultuurfilosofie aan de KU Leuven en schreef er een boek over: De kunst van het vergeten. Naar een filosofie van de vergankelijkheid.

'Een moment van creatie is ook een moment van loslaten. De tijd laat zich niet stilleggen, in het verloop van de tijd zit er 'tijdelijkheid' vertelt Stéphane Symons in Pompidou. Verder gaat het over de discipline 'Memory Studies': wanneer, hoe en waarom is die ontstaan, wil Chantal Pattyn weten. Stéphane Symons: 'Het is alsof herinnering ons zal redden van het kwaad, onrecht. Als we het ons kunnen herinneren worden we immuun tegen het kwaad en onrecht.'

De geschiedenis illustreert het omgekeerde.Terwijl we schreeuwen 'nooit meer oorlog', vangen we een nieuwe aan...Het verleden wordt ook uitgebuit voor politieke doeleinden. Zoals de herinnering aan de holocaust, een schoolvoorbeeld van hoe het door dogmatische politici voor actuele thema's wordt ingezet. Het illustreert ook hoe het verleden niet is wat het is en kan nog steeds veranderen in het nu.

Welke filosofen zijn er bezig met het vergeten, het geheugen en de herinnering? Er is een hele traditie in de filosofie maar er zijn ook filosofen die zich laten inspireren door, wat Nietzsche de 'creatieve vergetelheid' noemt.

Herbeluister het gesprek en ontdek waarom Walter Benjamin één van de dada's van Stéphane Symons is.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief