"De klimaatcrisis is al voorbij"

Geschiedenis Radio 1

In het klimaatdebat helpt het om af en toe terug te blikken. Niet op de voorbije week, maar op de laatste paar miljoen jaar. Dat doet geograaf-planoloog Luc Goeteyn in "In het oog van de storm’.

Als je dat doet is er goed nieuws en slecht nieuws. Het goede nieuws is: de klimaatcrisis is al achter de rug. Het slechte nieuws is: het was verschrikkelijk. De gevolgen waren catastrofaal. Reken minstens een paar honderd miljoen doden.

Een temperatuurverschil van een of twee graden is al meermaals voldoende gebleken om de meest gesofisticeerde beschavingen ten gronde te richten. Grieken, Romeinen, Maya's, Egyptenaren, allemaal zijn ze het slachtoffer geworden van kleine klimaatwijzigingen. Zo beweren Chris Jacobson en Luc Goeteyn in hun bloedstollende boek 'In het oog van de storm'.

Ooit was Europa bedekt met een ijskorst van een kilometer dik. In de loop der tijden is de zeespiegel met meer dan 120 meter gestegen. Vlaanderen heette vroeger Flaumdra, afgeleid van ‘flauma’, het Saksische woord voor ‘vloed’. Dat soort verhalen. Jammer genoeg allemaal goed gedocumenteerd en wetenschappelijk onderbouwd.

We hadden het graag afgedaan als prietpraat, want het belooft niet veel goeds voor de toekomst. Herbeluister Luc Goeteyn in Interne keuken.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief