De klassieker 'De limieten van de markt' van Professor Paul De Grauwe krijgt een update na corona

Non-fictie VRT NWS

Wat heeft 7 maanden corona een professor aan de London School of Economics geleerd? Zes jaar geleden schreef Paul De Grauwe 'De limieten van de markt. De slinger tussen overheid en kapitalisme'. De coronaschok noopte hem tot een update.

In De afspraak geeft Paul De Grauwe toelichting bij deze nieuwe editie. Zijn standpunt blijft onveranderd: er zijn limieten aan het markt-mechanisme. Door corona is het systeem zodanig ontregeld dat er een implosie dreigt. Bij het begin van de crisis was er een aanbodschok (de productie viel stil) met een inkomensschok (er was geen consumptie meer) die de economie in neerwaartse spiraal duwde.

Evenwicht tussen markt en overheid

In tegenstelling tot de economische crisis in de jaren dertig, heeft de overheid nu geleerd dat, wanneer de markt dreigt in te storten, de economie moet gestut worden. Dit heeft ze nu gedaan door onder meer door het systeem van tijdelijke werkloosheid in te voeren en eigenlijk de lonen door te betalen zodat de mensen kunnen overleven en consumeren. En bedrijven kunnen blijven produceren. Als de schok zo groot is dat de markt hulpeloos is, dan is er nood aan een sterke overheid. Een inzicht dat ook gedeeld wordt door de liberalen. Bij een tweede lockdown moet de overheid opnieuw op dezelfde manier tussenkomen, adviseert de professor. Er is nu een negatieve rentevoet waardoor het begrotingstekort goedkoop kan gefinancierd worden aan een rentevoet van 0%.

Paul De Grauwe verwacht en waarschuwt voor een groter impact van de klimaatcrisis op de vrije markt dan voor de gevolgen van de coronacrisis die tijdelijk zijn.

Herbekijk professor Paul De Grauwe in De afspraak voor nog meer economsiche wijsheden.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief