De Kinder- en Jeugdjury (KJV) heet voortaan 'de Leesjury'

LangZullenWeLezen

Zeg niet langer ‘Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen’ - roepnaam 'KJV' - maar wel 'de Leesjury'. De KJV viert dit jaar haar veertigste verjaardag en dat wordt gevierd met een nieuwe naam, nieuwe look en nieuwe website!

Het basisconcept van de Leesjury blijft onveranderd: leden van de Leesjury lezen elk jaar een aantal boeken en bespreken ze met elkaar – in leesgroepen in scholen of bibs of als Internetjurylid. Op het einde van het leesjaar stemmen ze op hun favorieten. Dat deden ze het afgelopen leesjaar met maar liefst 11.303 lezers. De winnaars van het afgelopen leesjaar vind je hier.

Waarom 'de Leesjury'?

‘De nieuwe naam is rechttoe rechtaan en zegt duidelijk waar het in de Leesjury om draait: boeken lezen én beoordelen', vertelt directeur Sylvie Dhaene. 'De afkorting KJV was weliswaar erg ingeburgerd, maar voelde voor ons stilaan gedateerd en er ontbrak een link naar lezen. Met de nieuwe naam is dit helder. Het lijkt ons ook aantrekkelijker voor jongeren om niet onder de noemer 'kinder- en jeugd' te vallen.'

Nieuwe website

Bij de nieuwe naam hoort een volledig nieuwe website, die voor de lezers een aantrekkelijke omgeving is waar ze makkelijk info over de te lezen boeken terugvinden en een leesgroep in hun buurt kunnen vinden. Op www.deleesjury.be wordt voortaan alle info over de Leesjury gebundeld.

Inhoudelijke vernieuwingen

Ook inhoudelijk werd er bijgestuurd. Gebrek aan tijd was één van de redenen waarom jongeren van 12+ afhaakten. Daarom is het aantal te lezen boeken herleid naar zes i.p.v. acht voor alle groepen vanaf 12 jaar. En er wordt getest met een 7de categorie voor de 16+ jongeren.

De boeken die volgend jaar door de Leesjury zullen worden gelezen zijn al bekend. Je kan ze hier raadplegen.

Bron: Iedereen Leest

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief