De jonge Nouchka Veyt schreef boek over mentale gezondheid bij jongeren

VRT Boekenmaand Boekathon

Nouchka Veyt is een twintigjarige studente economie en dus een van de jongste Boekathon-gasten van Tom De Cock op Lees! Het Boekenfestival. Haar boek 'Bloeiend jong' gaat over de mentale gezondheid bij jongeren. Het hele spectrum komt aan bod: liefdesverdriet, depressie, eetstoornissen, gender, zelfmisbruik. Aan de hand van acht getuigenissen van leeftijdsgenoten hoopt Nouchka zo het taboe van mentaal welzijn te doorbreken.

Veyt geeft vier redenen aan waarom ze hier absoluut iets wou aan doen:

  • Ze heeft – ondanks haar economiestudies – altijd interesse gehad in psychologie
  • Haar eigen mentale gezondheid is niet altijd geweest wat het moest zijn
  • Sinds de lockdown ontdekte ze verbaasd dat haar vrienden met dezelfde issues bezig waren
  • Daarna kwamen de noodkreten van studenten over heel het land binnen

Dit raakte haar zo hard dat ze niet anders kon dan actie ondernemen. Zo interviewde ze twee van haar beste vrienden, maar heeft ze ook via de sociale media een oproep gelanceerd. Veyt denkt dat corona de katalysator is van de problemen waar jongeren mee worstelen. Door de stilte en de eenzaamheid zijn al die onderliggende problemen naar boven gekomen.

Naast het registreren van verhalen wil Nouchka Veyt het thema mentaal welzijn meer bespreekbaar maken, het taboe doorbreken en zo meer weerbaarheid creëren. Haar boodschap is dan ook duidelijk: verstop je gevoelens niet, praat er over en ga hulp zoeken. Bij professionele hulpverleners, maar evengoed kan je steun vinden bij vrienden, of in het uitoefenen van je hobby’s. Maar bovenal wil ze dat fysieke aandoeningen op dezelfde hoogte komen te staan als mentale stoornissen. 'Als je griep hebt, ga je toch ook naar de huisarts? Waarom maken we dan een onderscheid voor mentale problemen?' Ze is wel tevreden dat de politiek al een eerste stap heeft gezet in het terug betalen van psychologische sessies.

Het verhaal dat haar het meest aangreep, was het verhaal over de eetstoornis. Het ideaalbeeld dat via sociale media gepromoot wordt, doet daar geen goed aan. Maar ook Tom De Cock heeft gehuild tijdens het lezen van 'Bloeiend Jong'. Als Veyt zelfs volwassenen kan raken met verhalen van jongeren, dan toont dit dat zij de vinger op wonde gelegd heeft.

Herbekijk het interview op VRT NU

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief