De jonge Jan Vanriet over het illustreren van kinderboeken

VRT Boekenmaand VRT ARCHIEF

De Boekenbeurs werd al in 1932 opgericht. Het doel was meer Vlamingen aan te zetten om boeken te kopen én te lezen natuurlijk. Dit evenement begon ooit in de Stadsfeestzaal op de Meir in Antwerpen. In 1971 verhuisde de Boekenbeurs dan definitief naar het Bouwcentrum, nu Antwerp Expo genoemd. Dit jaar ging de organisator van de Boekenbeurs failliet, maar er zijn tal van alternatieven, zo ook Lees! Het Boekenfestival in Antwerp Expo.

Kinder-en jeugdliteratuur vroeger en nu

Het aandeel kinder- en jeugdliteratuur is altijd maar toegenomen. De afgelopen jaren maakte dit segment al de helft uit van de boeken die je kan kopen op de boekenstanden.

Vandaag lanceert de VRT 'De Voorleesclub' op Eén en VRT NU waarin Bekende Vlamingen voorlezen uit kinder-en prentenboeken. Tijdens het lezen kom je als kijker én lezer in het universum van het boek terecht, want de tekeningen lijken letterlijk rondom hen tot leven te komen. Zo wordt het leesplezier doorgegeven van generatie op generatie.

Maar dat (voor)lezen van alle tijden is, toont dit fragment van #VRTdagopdag. Exact 44 jaar geleden ging ons jongerenmagazine Tip Top de Boekenbeurs bezoeken. Op die novemberdag in 1977 hadden ze een gesprek met de jonge kunstenaar Jan Vanriet. Hij legt uit waarom hij de illustrator was van Dick Walda’s kinderboek ‘Sjaantje Drunenkruid’.

Pure nostalgie…

En als je de iets oudere versie van Jan Vanriet wil zien, klik dan door op dit artikel. Hier komt hij in 2020 zijn dichtbundel Heldenleven voorstellen in Pompidou op Klara.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief