'De jeugd is tegenwoordig veel meer bezig met looks'- Merho in de Boekenmarathon

Strips Boekenmarathon

Er is weer een mijlpaal bereikt in de Boekenmarathon van Boek.be op VRT NU. Rob Merhottein oftewel Merho is de 200ste interviewgast van Tom De Cock. Hij kreeg bloemen en chocolade en had het over zijn allernieuwste Kiekeboe-album en hoe ze geëvolueerd zijn in de loop der jaren.

Merho zit vijftig jaar in het vak. Dat viert de auteur in album 156 met een wijnovergoten uitstap naar Frankrijk: De Kiekeboes 156, Blauwblauw.


Een lijst met namen van Kiekeboe-personages

Hij tekent niet meer alles zelf, maar de eindcontrole en de scenario's schrijven doet Merho nog. En de namen van de Kiekeboe-figuren zijn nog wel zijn verzinsels. In dit album speelt bijvoorbeeld een Rudi Mentair mee en Fleur De Sel. 'Als ik op een naam kom, dan noteer ik ze op mijn smartphone, ik hou er een lijstje van bij en bij het maken van een nieuw album kijk ik nog eens naar de lijst en kies er een paar namen uit', vertelt Merho in de Boekenmarathon. Hij krijgt ook tal van suggesties voor namen van lezers, maar de meeste namen heeft hij al eens gebruikt. En zelf heeft hij per ongeluk ook al namen dubbel gebruikt, maar 'een diehard-fan heeft voor mij een excell-lijst aangemaakt met alle gebruikte namen en nu kan het niet meer mislopen.'


Ze worden nooit ouder maar gaan mee met hun tijd

'Als er geen nieuwe titels komen, dan verdampt en verdwijnt het' en daarom blijft Merho Kiekeboes verzinnen. Tom De Cock is ervan overtuigd dat een fan het wel zou overnemen. De Kiekeboes zijn springlevend en worden nooit ouder, 'maar gaan sowieso ook altijd mee met hun tijd en de maatschappij verandert'. Dit album zit vol met smartphones, google earth en ze vliegen met Brussel Airlines.

Tom De Cock vraagt zich af of de Kiekeboes met de jaren groter geworden zijn? Merho bevestigt dit: 'Ze hebben een restyling ondergaan. Toen ik kind was en kuifje las, dan droeg hij een pofbroek die al lang uit de mode was, niemand viel daarover. Maar de jeugd van tegenwoordig is veel meer met looks bezig. Ik kijk wel eens op modesites om te zien wat de laatste mode is', vertelt Merho. Tom De Cock valt eigenlijk op mannen, maar als er één vrouw is die hem kan krijgen dan is het 'Fanny', grapt hij. 'Ze blijft eeuwig hip en modieus'. 'Ze is wel iets minder flirterig geworden,' legt Merho uit.

Toekomst

Merho droomt ervan om zelf nog eens een 'thriller' te schrijven, maar heeft er tot nu toe nog niet de tijd voor gevonden. Hij volgt ook de nieuwe garde van illustratoren en striptekenaars. Voor hij bij Tom in de zetel neerplofte had hij nog een gesprek met Niet Nu Laura, die na hem in de Boekenmarathon aan bod zou komen. Merho was vorig jaar onder de indruk van de rij lezers die bij haar stonden aan te schuiven voor een handtekening op de Boekenbeurs.

Herbekijk het volledige interview op VRT Nu

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief