Feit & fictie over Jezus en zijn verrijzenis - de Hemelvaart-lijst van Willie van Peer

LangZullenWeLezen


Deze week vieren de christenen Hemelvaart, de dag dat Jezus Christus naar God, zijn Vader in de hemel, opstijgt. Wat is feit en wat is fictie?

Om je kennis over het christendom bij te schaven, halen we er deze week Willie van Peer bij. In maart verscheen zijn nieuwste boek 'Hoe zag Jezus eruit?' en daarin behandelt hij hoe Jezus in de loop van de geschiedenis en in verschillende regio’s is voorgesteld.

Willie van Peer studeerde filologie in Antwerpen en Leuven en promoveerde aan de universiteit van Lancaster. Hij doceerde tekst- en literatuurwetenschap aan de universiteiten van Tilburg en Utrecht en is professor aan de Ludwig Maximilian Universiteit in München.

'Er zijn heel wat boeken die je NIET moet lezen, die gewoon uit zijn op sensatie en/of commercie, zoals Dan Brown’s 'The Da Vinci Code', of bij ons (iets soberder, maar toch ook niet de moeite van het lezen waard), 'Jezus en de vijfde evangelist' van Fik Meijer. Het merkwaardige is echter dat heel veel lezers de inhoud van dit soort boeken voor waar aanneemt. Ben je op zoek naar betrouwbare literatuur, lees dan de volgende boeken', zegt Willie van Peer.

1)Bedrieglijk echt (Jona Lendering)

Willie: Als ik één boek zou willen aanraden, is het dit! En dat is vreemd, want wie denkt nu, een intieme relatie met papyrologie te hebben? Welnu, Jona Lendering slaagt er na enkele pagina’s in, je die relatie te doen aangaan. Wil je begrijpen hoe de teksten in de tijd van Jezus tot stand kwamen, welke problemen er bij dat onderzoek komen kijken, hoe men vervalsingen van evangelies ontmaskert, koop en lees dan dit bijzonder aantrekkelijke, zelfs geestig geschreven boekje. Een pareltje dat je normaal gezien niet op je weg zou vinden!

2)Israël Verdeeld (Jona Lendering)

Willie: Overigens is ook een vroeger boek (uit 2014) van Lendering zeer aan te bevelen: 'Israël verdeeld. Hoe uit een klein koninkrijk twee wereldreligies ontstonden.' De titel zegt waar het over gaat: hoe uit het vroege Jodendom zowel het rabbijnse Jodendom als ook het Christendom ontstonden. Lendering beheert ook meerdere blogs van super kwaliteit: Livius.org, MainzerBeobachter.com, en Sargossa.nl. Ze gaan allemaal over de Oudheid, en je vindt er geregeld ook besprekingen van thema’s die met het ontstaan van het Christendom te maken hebben.

3)A Marginal Jew. Rethinking the Historical Jesus (John P. Meier)

Willie: Wie echt geïnteresseerd is in de historische Jezus, kan maar best te rade gaan bij een van de fundamentele boeken in dit opzicht: 'A Marginal Jew. Rethinking the Historical Jesus' van John P. Meier. Twee delen. Niks sensatie, niks commercie: gewoon een beschrijving van wat we (niet) weten wat er gebeurd is. Het dateert weliswaar van 1991/1994, maar is nog steeds een van de belangrijkste werken op dit gebied.

4)Paul (N.T. Wright)

Willie: Niet te vergeten dat alles in de christelijke religie (en onze huidige samenleving!) niet zou zijn zoals het nu is, wanneer er niet een heel andere figuur was geweest, namelijk Paulus! N.T. Wright levert een soort biografie van deze centrale figuur: 'Paul' (2018). Hier kom je te weten hoe Paulus omging met de boodschap van Jezus in een verwarrende tijd, en vanuit een ander perspectief een heel nieuwe religie schiep: het Christendom!

5)Niet te geloven. De werkelijkheid achter het Nieuwe Testament. (Willie van Peer)

Willie: De resultaten van al dat wetenschappelijk zoekwerk heb ik geprobeerd voor een breed publiek samen te vatten in toegankelijke taal, in 'Niet te geloven'. De werkelijkheid achter het Nieuwe Testament. Daarin komt in ieder geval naar voren hoe ANDERS die historische werkelijkheid is dan wat de meeste mensen zich erbij voorstellen (en wat de kerkelijke overheid hen doet geloven).

6)Hoe zag Jezus eruit? (Willie van Peer)

Willie: Recent is dat nog duidelijk geïllustreerd in 'Hoe zag Jezus eruit?' Voor veel lezers betekenen deze historische werkjes tegelijk een verheldering en een verademing.

7)Heaven and Hell. A History of the Afterlife (Bart Ehrman)

Willie: En er is een spannend boek in aantocht: 'Heaven and Hell. A History of the Afterlife' van Bart Ehrman. Nog niet gelezen, wel besteld, maar zo goed als ALLE boeken van Ehrman zijn aan te bevelen: hij is een van die specialisten die de kunst verstaat om ingewikkelde dingen uit zijn vakgebied op een voor iedereen toegankelijke manier uit te leggen. Noteer de naam en lees alles van hem!

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief